Prognoză optimistă pentru economia Republicii Moldova în 2017

  • 14 Decembrie 2016 15:57
Prognoză optimistă pentru economia Republicii Moldova în 2017

În 2017 creșterea economică a Republicii Moldova poate să depășească prognoza Guvernului de 3-4% și se va baza în mare parte pe investițiile guvernamentale.

Dar pentru ca țara să ajungă într-o situație economică bună are nevoie de o creștere economică de 8-10% timp de zece ani la rând. Constatarea aparține managerului de proiect al Grupului German de Consiliere Moldova, Jorg Radeke, contactat de IPN.

Jorg Radeke a remarcat că în 2016 Guvernul a fost nevoit să reducă foarte mult cheltuielile pentru că partenerii externi au înghețat susținerea financiară. În acest an  s-a cheltuit cu 10% mai puțin decât s-a planificat în buget. Dacă în 2017 Guvernul va efectua cheltuielile planificate, aceasta va impulsiona creșterea economică.

În 2016 cheltuielile au alcătuit 33% din PIB, iar pentru 2017 se planifică la nivel de 38%. E o creștere cu 5 puncte procentuale. Potrivit expertului, aceste cheltuieli suplimentare vor fi pentru investiții în drumuri, școli, achiziții publice, pensii, pentru salarii etc. și aceasta este o acțiune bună pentru economie. În opinia expertului german, acest lucru va servi drept bază de creștere economică în 2017.

Jorg Radeke spune că nu este atât de relevantă compararea cifrei bugetului planificat de la an la an. Componenta cheltuielilor este cea care trebuie urmărită, și anume cât s-a cheltuit real din ceea ce s-a planificat. În 2016 Guvernul planifica să cheltuiască circa 38% din PIB, cu mult mai mult decât a făcut-o. Într-un moment a înțeles că bani nu mai sunt deoarece granturile și creditele ieftine au fost înghețate și, în aceste condiții, s-a văzut nevoit să reducă cheltuielile.

Expertul a subliniat că economia este constituită din componentele: consum – investiții – cheltuieli guvernamentale – comerț extern. Dacă cheltuielile guvernamentale cresc substanțial pentru construcția drumurilor, spre exemplu, vor crește și salariile în sectorul construcții, oamenii vor avea mai mulți bani pentru cheltuieli de consum. Desigur, nu este tocmai modelul de creștere economică de care țara are nevoie. Un model economic bazat pe investiții și export este cel spre care trebuie să se tindă.

Pentru a atinge creșterea economică de 8-10% timp de mai mulți ani Jorg Radeke spune că sunt necesare reforme care la început sunt dureroase, atât pentru cetățenii simpli, cât și pentru grupurile de interese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău