Prognoza meteo pentru următoarele trei luni | Caniculă în iulie și august, iar în septembrie temperaturile vor reveni la normă

  • 24 Iunie 2018 13:28
Prognoza meteo pentru următoarele trei luni | Caniculă în iulie și august, iar în septembrie temperaturile vor reveni la normă

Următoarele trei luni vor aduce un regim termic călduros, cu valori termice peste mediile climatologice lunare, în iulie și august, respectiv apropiate de norme în septembrie, dar și cu deficite importante de precipitații estimate, în principal, în ultimele două luni de vară, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iulie - septembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) de la București.

Cum va fi vremea în iulie 2018

Potrivit prognozei ANM, în luna iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât în mod normal, îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice și vestice. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de vară este de 20,2 grade Celsius, raportat la parametrii monitorizați în intervalul 1981-2010.

În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 21 de grade Celsius în Maramureș și Transilvania, între 15 și 23 grade în Moldova, respectiv până la 24 de grade în Oltenia și Muntenia.

În același timp, precipitațiile totale lunare valabile pentru iulie, acestea se vor situa sub mediile climatologice în toate regiunile, deficitul cel mai pronunțat fiind de așteptat în sud-est și sud. Media multianuală a perioadei este stabilită la 77,8 l/mp.

Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Moldova - de până la 112 litri/metru pătrat, Maramureș și Muntenia (până la 102 litri/mp), Transilvania și Oltenia (până la 100 litri/mp). Valori medii mai scăzute, cuprinse între 16 și 59 l/mp, sunt prognozate în Dobrogea.

Cum va fi vremea în august 2018

În august, temperatura aerului va avea valori peste norma climatologică, în cea mai mare parte a țării, în condițiile în care media multianuală valabilă pentru această lună este de 19,7 grade Celsius.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureșului și Transilvaniei (de până la 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 23 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea și Moldova.

Tot pe parcursul lunii august, precipitațiile totale lunare vor fi, în general, deficitare, sub media de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Muntenia (până la 95 l/mp) și Transilvania (90 l/mp), iar cele mai deficitare în Dobrogea, între 28 și 40 l/mp.

Cum va fi vremea în septembrie 2018

Potrivit ANM, în septembrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuală, în nord și centru, și mai ridicate în restul teritoriului. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 14,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 și 17 grade Celsius în Moldova, respectiv între 11 și 16 grade Celsius în Transilvania, dar vor ajunge până la 19 grade Celsius în Dobrogea.

La nivel de precipitații, în luna septembrie, meteorologii estimează că acestea vor fi apropiate de normal în regiunile nordice și centrale, dar deficitare în rest, în comparație cu media multianuală, stabilită la 55 l/mp. Cu toate acestea, în zona Crișanei, Maramureșului, Olteniei și Banatului sunt prognozate cantități medii de precipitații ce vor depăși 70 l/mp. Totodată, în Moldova și Dobrogea, cantitățile medii de precipitații sunt estimate a se încadra între 23 și 59 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Anglia) și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs de prognoză.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău