Prognoză economică a Băncii Mondiale: Creșterea economică încetinește în Europa și Asia Centrală, inclusiv în R.Moldova

  • 10 Octombrie 2019 16:17
Prognoză economică a Băncii Mondiale: Creșterea economică încetinește în Europa și Asia Centrală, inclusiv în R.Moldova

Creșterea economică din Europa și Asia Centrală încetinește, creșterea regională fiind estimată la 1,8 la sută pentru 2019, conform celei mai recente prognoze economice a Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. Această estimare, cea mai pesimistă din ultimii patru ani, reflectă încetinirea creșterii atât în Federația Rusă, cât și în Turcia, cele mai mari economii din regiune. Raportul constată, de asemenea, o creștere robustă în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului, Banca Mondială estimează o creștere a economiei moldovenești în anul 2019 de 3,4 la sută, și o revenire la un avans de 3,6 la sută în 2020 și 3,8 la sută în 2021. Instituția financiară internațională și-a menținut previziunile, lansate anterior, care însă sunt sub nivelul creșterii economiei înregistrat în ultimii trei ani de 4-4,7 la sută.

„Creșterea mai rapidă a creditului, creșterea reală a salariului și performanțe puternice la export va susține creșterea în 2019. Pe de altă parte, reducerea remiterilor, inflația mai mare și disiparea efectelor stimulentelor fiscale introduse înainte de alegeri va decelera creșterea în 2019 la 3,4 la sută”, apreciază experții Băncii Mondiale. Reducerea cererii externe, în pofida unei extinderi a activităților în zonele economice libere, va contribui, de asemenea, la o încetinire a creșterii, menținând deficitul contului curent sub valorile istorice.

În raport se mai arată că sărăcia va continua să scadă, urmare a îmbunătățirii condițiilor economice și ale pieței muncii, inclusiv creșterea continuă a veniturilor disponibile. 

Creșterea productivității este soluția cheie pentru ca Republica Moldova să atingă o creștere durabilă, să fie create noi locuri de muncă și să fie redusă în continuare sărăcia.

Republica Moldova a înregistrat un avans economic de 5,8 la sută, pe serie brută, în trimestrul doi 2019 față de perioada similară a anului precedent, peste așteptările analiștilor și oficialităților, care au mizat pe o creștere cu 3,4-4,4 la sută a produsului intern brut. Statisticile oficiale mai arată că în semestrul întâi s-a înregistrat o creștere de 5,2 la sută, ca urmare Produsul Intern Brut a urcat la circa 90,9 miliarde de lei.

Ministerul Economiei prognozează o creștere de 3,7 la sută în 2019. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” se arată optimist în ceea ce privește evoluția economiei moldovenești. Potrivit acestuia, în 2019 și 2020 PIB-ul Republicii Moldova va crește cu 4,4-4,5 la sută, în principal datorită industriei și comerțului.

Banca Mondială a majorat cu 0,7 puncte procentuale estimările pentru economia Ucrainei, până la 3,4 la sută în 2019, o majorare cu 0,6 puncte procentuale a economiei românești, până la 4,2 la sută și o reducere cu 0,1 puncte procentuale, până la 1 sută a creșterii în Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău