Prognoza BNM: Leul se va deprecia în continuare

  • 16 Februarie 2015 19:04
Prognoza BNM: Leul se va deprecia în continuare

Leul va continua să se deprecieze față de principalele valute de referință.

Potrivit directorului Departamentului operațiunii valutare din cadrul BNM, Lucia Hadârcă, principalele cauze ale devalorizării leului sunt diminuarea transferurilor cu peste 20% în luna ianuarie, o scădere accentuată a exporturilor, fapt ce a dus la deteriorarea balanței comerciale.

În cadrul unui briefing, Lucia Hadârcă a mai declarat că evoluțiile pe piața valutară din Republica Moldova se explică și prin recesiunea înregistrată de țările din regiune, dar și prin cererea mare de valută, care a întrecut de două ori oferta, gradul de acoperire fiind de doar 45%.

”Transferurile de bani s-au redus. Exportul s-a redus. Pe piață se atestă o cere mărită de valută străină. Deși avem o depreciere semnificativă a valutei naționale, totuși, importul nu scade în felul în care ne-am dorit. Depozitele în lei migrează în cele în valută străină. Importurile din țară sunt mult mai mari decât exporturile, ceea ce duce la un dezechilibru sesizabil”, a declarat Lucia Hadârcă.

O altă cauză a deprecierii leului, potrivit Luciei Hadârcă, este și migrarea depozitelor din lei în cele în dolari sau euro, ceea ce creează presiuni pe piața valutară.

Lucia Hadârcă a menționat că speră ca în timpul apropiat să se ajungă la un echilibru după care leul să înceapă să se aprecieze, la fel cum s-a întâmplat și în cazul crizei din 2009.

În această lună, BNM a vândut 87 de milioane de dolari pentru a tempera deprecierea monedei naționale.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău