Profitul unei companii petroliere din Rusia s-a prăbușit
-
30 Octombrie 2014 09:55
Profitul Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, a scăzut semnificativ în trimestrul trei din 2014, în urma deprecierii rublei și a declinului prețului țițeiului, transmite Agerpres.
Rosneft, companie la care statul rus deține aproximativ 70% din acțiuni, a raportat un profit net de un miliard de ruble (23,3 milioane de dolari) în perioada iulie-septembrie 2014, de la 172 miliarde de ruble în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiștii estimau pierderi nete de 3,6 miliarde de ruble.
Compania rusă a anunțat că rezultatele din trimestrul trei au fost afectate de o pierdere de 95 miliarde de ruble, cauzată de deprecierea rublei în raport cu dolarul. Datoria netă a urcat la 1.770 miliarde de ruble.
Veniturile în perioada ianuarie-septembrie 2014 au urcat la 4.200 miliarde de ruble, iar pierderile cauzate de fluctuațiile de curs valutar au ajuns la 411 miliarde de ruble.
Miercuri, directorul financiar al Rosneft, Svyatoslav Slavinskiy, a anunțat că firma intenționează să restituie aproximativ 14 miliarde de dolari în împrumuturi punte, 10,2 miliarde de dolari vor fi achitate în trimestrul patru din acest an și 19,5 miliarde de dolari anul viitor.
De asemenea, Rosneft și-ar putea majora anul viitor cheltuielile de capital cu 30%, la aproximativ 1.000 miliarde de ruble (23,4 miliarde de dolari), a afirmat Svyatoslav Slavinskiy. Anul acesta, cheltuielile de capital se vor ridica la aproximativ 600 - 700 miliarde de ruble.
Săptămâna trecută, Rosneft a solicitat Guvernului de la Moscova o asistență financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de ruble (49 de miliarde de dolari) pentru a face față sancțiunilor impuse de guvernele occidentale companiilor din sectorul de petrol și gaze naturale din Rusia.
La începutul lunii august, SUA și UE au interzis furnizarea de echipamente pentru explorare și producția de petrol în Federația Rusă. În luna septembrie, sancțiunile au fost înăsprite, fiind interzisă și finanțarea companiilor rusești din sectorul energetic. Sunt vizate în special companiile rusești Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft, Lukoil și Surgutneftegas.
Rosneft, companie responsabilă pentru mai mult de 40% din producția de țiței a Rusiei, a anunțat deja că ar putea avea dificultăți în a asigura serviciul datoriei sale de 55 de miliarde de dolari și a importa echipamentele de care are nevoie pentru dezvoltarea de noi zăcăminte și modernizarea rafinăriilor sale.
Până acum, autoritățile ruse au primit cereri oficiale de asistență financiară numai de la firmele Rosneft și Novatek. Săptămâna trecută, vicepreședintele Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că nu exclude formularea unei cereri pentru obținerea de sprijin financiar de la fondul național.