Profitul net al băncilor, înregistrat în primele șase luni ale anului, a crescut cu 34% față de perioada similară a anului trecut

  • 04 August 2021 16:44
Profitul net al băncilor, înregistrat în primele șase luni ale anului, a crescut cu 34% față de perioada similară a anului trecut

Profitul net al celor 11 bănci s-a ridicat, în perioada ianuarie-iunie, la 941,7 milioane de lei, fiind în creștere cu 34% sau cu 238 milioane de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit revistei financiar-bancare "Profit", în anul curent, pe fondul creșterii profitului - rentabilitatea activelor și cea a capitalului demonstrează îmbunătățiri corespunzătoare, scrie INFOTAG. 

"La 1 iulie, rentabilitatea activelor (ROA) a constituit 1,7% (acum un an - 1,5%), rentabilitatea capitalului propriu (ROE) - 10,2% (8,4%)", se relatează într-o analiză financiară a revistei "Profit".

În prima jumătate a anului, volumul total al împrumuturilor acordate în sectorul bancar a ajuns la 49,9 mlrd. lei, majorându-se pe parcursul anului cu 20,3% (+8,4 mlrd. lei). Creșterea volumului împrumuturilor este asociată cu redresarea activității economice în anumite sectoare, în special, volumul împrumuturilor acordate în domeniul agriculturii a sporit cu 0,8 mlrd. lei, în domeniul comerțului - cu 1,5 mlrd. lei, iar în industrie - cu 0,3 mlrd. lei.

În perioada analizată, volumul total al creditelor acordate persoanelor juridice a crescut cu 4 mlrd. lei, iar persoanelor fizice - cu 4,4 mlrd. lei.

"Din acest volum, 2,5 mlrd. lei au revenit creșterii volumului împrumuturilor destinate pentru achiziția și construcția bunurilor imobiliare, inclusiv locuințe", notează sursa.

Volumul împrumuturilor în valută străină a sporit cu 1,2 mlrd. lei, în timp ce volumul împrumuturilor în valută națională a crescut cu 7,2 mlrd. lei. Ponderea împrumuturilor în valută străină la 1 iulie era de 28,2% față de 31,1% acum un an. (Pentru mai multe detalii despre activitatea băncilor moldovenești, consultați numărul dublu al revistei "Profit" iulie-august 2021).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău