Profitul băncilor din Republica Moldova a revenit la situația de până la pandemie

  • 15 Martie 2022 11:52
Profitul băncilor din Republica Moldova a revenit la situația de până la pandemie

Pe parcursul anului trecut profitul băncilor a revenit la situația de până la pandemia de Covid-19. Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că sectorul bancar este caracterizat de lichiditate înaltă, de creșterea activelor, a creditelor, a fondurilor proprii, a depozitelor persoanelor fizice și juridice. De asemenea, profitul aferent exercițiului în comparație cu anul precedent s-a majorat până la mărimea prepandemică, informează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, BNM mai spune că chiar dacă a fost înregistrată o majorare ușoară a sumei creditelor neperformante, calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătățit comparativ cu finele anului precedent, ca urmare a ritmului de creștere mai mare a portofoliului de credite față de cel al  creditelor neperformante, precum și a diminuării ponderii creditelor expirate cu 1,4 p.p până la 3,1%.

La sfârșitul anului trecut în Republica Moldova activau 11 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei. O bancă era supravegheată în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat la data de 11 ianuarie 2019, ca urmare a constatării unui grup de persoane acționând concertat care a achiziționat și poseda o deținere calificată în capitalul social al băncii în mărime de 52,55% fără aprobarea prealabilă scrisă a BNM. Ulterior, prin Hotărârile Comitetului executiv al BNM a fost prelungită perioada de desemnare a administratorilor temporari până la data de 29 aprilie 2022.

Pe parcursul anului 2021 nu au fost înregistrate modificări semnificative în structura acționariatului băncilor licențiate din Republica Moldova.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,09 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău