Profitul AstraZeneca s-a dublat în 2020 pe fondul pandemiei

  • 11 Februarie 2021 11:24
Profitul AstraZeneca s-a dublat în 2020 pe fondul pandemiei

Producătorul farmaceutic AstraZeneca a raportat joi un profit de 3,2 miliarde de dolari pentru 2020, mai mult decât dublu comparativ cu 2019, într-un an marcat de o pandemie de coronavirus împotriva căreia grupul britanic a pus la punct un vaccin împreună cu Universitatea Oxford, transmite AFP, preluat de Agerpres.

De asemenea, vânzările grupului AstraZeneca au crescut cu 9% până la 26,6 miliarde de dolari, grație noilor medicamente și cererii puternice pentru produsele împotriva problemelor generate de virus, cum este astmul. Această creștere a compensat scăderea veniturilor generate de alte produse, în cazul cărora distribuția către pacienți a fost încetinită de pandemie, în special în oncologie, ca urmare a amânării tratamentelor pentru a da prioritate celor împotriva coronavirusului.

"Reușita medicamentelor aflate în dezvoltare, accelerarea performanțelor companiei noastre și progresul vaccinului împotriva Covid-19 arată ceea ce putem realiza, în timp ce proiectul de achiziționare a Alexion pentru 39 miliarde de dolari vizează accelerarea evoluției noastre comerciale și științifice", a comentat directorul general Pascal Soriot.

Pentru 2021, AstraZeneca se așteaptă la o creștere a veniturilor cu câteva procente și un profit mai mare decât în 2020, dar subliniază că aceste previziuni nu iau în calcul vânzările de vaccinuri contra virusului, pentru care va începe să publice rezultate începând din trimestrul următor.

Grupul farmaceutic reamintește că în luna decembrie a primit aprobarea de urgență pentru a începe să își distribuire vaccinul în Marea Britanie, urmată de India, Argentina, Mexic, Maroc și Agenția Europeană a Medicamentului. AstraZeneca subliniază de asemenea că a demarat cea de-a treia fază de testare pentru un medicament pe bază de anticorpi contra Covid-19.

AstraZeneca s-a angajat să pună la dispoziție 170 de milioane doze de vaccin în 190 de țări.

Cu o eficiență medie evaluată în prezent la 70%, vaccinul AstraZeneca/Oxford se situează sub performanțele atribuite Pfizer/BioNTech sau Moderna, cu o eficacitate de peste 90%. Însă, acest vaccin folosește o tehnologie mai tradițională, ceea ce-l face mai puțin costisitor, mai ușor de stocat și deci mai adaptat campaniilor de vaccinare în masă.

În România, cea de-a doua tranșă de vaccin AstraZeneca, 92.400 de doze, sosește joi în România pe cale terestră, a informat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
6
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău