Profilurile viitorilor deputați, sub lupa jurnaliștilor de investigație

  • 13 Iulie 2018 17:51
Profilurile viitorilor deputați, sub lupa jurnaliștilor de investigație

Un grup de jurnaliști de investigație va monitoriza, în baza unor indicatori de integritate, listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament și potențialii candidați ai formațiunilor politice sau candidații independenți în circumscripțiile naționale și uninominale.

Acțiunile se vor realiza în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2018”, lansate de patru organizații neguvernamentale vineri, 13 iulie, transmite IPN.

Cele patru organizații sunt Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM). Monitorizarea se va face în baza a patru criterii. Este vorba despre integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și cazierul judiciar.

Organizațiile își mai propun să promoveze votul informat și conștient al cetățenilor la alegerile parlamentare viitoare, dar și a principiului integrității persoanelor cu funcții publice. Totodată, scopul urmărit este asigurarea unei informări cât mai largi a cetățenilor cu drept de vot din Republica Moldova despre candidații la funcția de deputat în viitorul legislativ. În total, urmează să fie monitorizați în jur de 450 de potențiali candidați în campania pre-electorală. Ca urmare, în perioada electorală, urmează să fie elaborate în jur de 250 de profiluri ale candidaților înscriși pe liste de partid, care se vor înregistra pentru alegeri și ale candidaților independenți înregistrați.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus că este dreptul cetățenilor să cunoască persoanele pentru care își vor da votul la viitoarele alegeri. „Deputații în Parlamentul Republicii Moldova trebuie să fie oameni demni de această funcție, care vor lucra pentru binele poporului, nu pentru grupuri de interese. Deseori au fost promovați în funcții publice, în Parlament, în Guvern sau în alte structuri, persoane care ulterior nu au fost la înălțimea așteptărilor”, a spus Petru Macovei.

Președinta CIJM, Cornelia Cozonac, a declarat că este foarte important ca societatea civilă să informeze cetățenii ca să-și dea votul corect. „Sperăm că o să ne ajungă puteri și capacități ca să putem documenta toți candidații care aspiră la funcții publice, astfel încât să vedem cât de integri sunt ei, care le sunt și păcatele”, a spus Cornelia Cozonac.

Organizațiile fondatoare ale inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat” au realizat monitorizări similare ale candidaților la alegerile parlamentare din 2009, 2010 și 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău