Profesorul Giuseppe Conte, propus premier al Italiei

  • 22 Mai 2018 12:42
Profesorul Giuseppe Conte, propus premier al Italiei

Giuseppe Conte, profesor specialist în drept administrativ a fost propus de Mișcarea populistă 5 Stele și de Liga ca prim ministru președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella la peste două luni de când în Italia se încearcă formarea unui nou executiv. Nu înseamnă însă că această propunere va fi și acceptată de șeful statului care astăzi, ar putea anunța ce decizie a luat.

Luigi Di Maio și Matteo Salvini au prezentat aseară, la Quirinale, palatul președinției de la Roma și programul lor de guvernare, care nu evocă o ieșire din zona euro, dar întoarce spatele cu hotărâre austerității și dictatelor Bruxellesului, luptând în special împotriva imigrației.

Practic, contractul de guvern al schimbării prezentat de populiști este marcat puternic de euroscepticism și are poziții foarte de dreapta pe teme precum imigrația și securitatea. Este vorba de un program de reducere a datoriei publice, nu prin venituri bazate pe impozite și austeritate, politici care nu și-au atins obiectivul, ci mai degrabă prin creșterea produsului intern brut, printr-o relansare a cererii interne, așa cum se explică într-un comunicat de presă.

Cele două partide vor să ceară Băncii Centrale Europene să extindă statutul în vigoare al principalelor bănci centrale din lume, pentru a se ajunge la o uniune monetară adaptată echilibrelor geopolitice și economice coerentă cu obiectivele uniunii economice.

Partidele anti-sistem mai solicită totodată o întărire a rolului și puterilor Parlamentului European, unica instituție europeană care are legitimitate directă și vor instituirea unei cetățenii a uniunii care să fie expresia unei egalități între cetățenii europeni.

Programul celor două formațiuni antisistem prevede totodată introducerea unei cote unice de impozitare care să reducă pragurile actuale la două impozite de 15% și 20%, pentru persoane fizice și juridice și acordarea unui venit de cetățenie de 780 de euro lunar persoanelor nevoiașe, pentru a favoriza reinserția lor profesională și creșterea economică.

În privința imigrației, cu care Italia se confruntă de ani de zile, se va da o prioritate expulzărilor și luptei împotriva businessului cu migranți și accelerării examinării cererilor de azil și repatrierea sistematică a celor respinși și a solicitanților care au comis delicte.

În program se mai are în vedere construirea de noi închisori și consimțirea ca deținuții străini să își ispășească în număr cât mai mare pedepsele în țările de origine.

Referitor la politica externă, cele două formațiuni reafirmă ancorarea Italiei în Alianța Atlantică, cu SUA ca partener privilegiat dar prevăd o deschidere către Rusia care nu trebuie percepută drept o amenințare, ci ca un partener economic și comercial. Pentru aceasta, ele consideră oportună ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, care trebuie reabilitată ca interlocutor strategic. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău