Profesor la Yale: Cum vrea Putin să destabilizeze Uniunea Europeană prin înfometarea Asiei și Africii
-
13 Iunie 2022 12:36
Blocarea Mării Negre de către forțele președintelui rus Vladimir Putin este menită să împiedice aprovizionarea cu cereale a Africii și Asiei, provocând foamete în țările de pe cele două continente, lucru care va genera milioane de refugiați și instabilitate în Uniunea Europeană. Aceasta este opinia unui renumit profesor de istorie de la Universitatea Yale din Statele Unite, care a descris „planul înfometării” pus la cale de țarul de la Kremlin, transmite G4media.ro.
Obiectivul lui Putin
În mai multe mesaje postate pe contul său de Twitter, istoricul Timothy Snyder a afirmat că președintele rus plănuiește să forțeze Occidentul să pună capăt sancțiunilor împotriva țării sale, provocând o foamete generalizată.
Snyder, care este profesor de istorie la Universitatea Yale, specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, s-a referit la blocarea transporturilor de cereale ucrainene de către Rusia, care nu dă semne că se va rezolva în curând. Războiul în curs a făcut ca porturile ucrainene de la Marea Neagră să se închidă, amenințând aprovizionarea cu alimente și provocând îngrijorări într-o serie de țări care se bazează foarte mult pe Ucraina, unul dintre cei mai mari producători mondiale de cereale, furnizând în principal pentru state din Orientul Mijlociu și din Asia.
„Rusia are un plan al înfometării”, și-a început Snyder comentariile la faza actuală a războiului din Ucraina, precizând că „Vladimir Putin se pregătește să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare ca următoarea etapă a războiului său din Europa”.
Istoricul s-a referit la blocada navală impusă de forțele ruse, afirmând că, dacă aceasta va continua, „zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa și Asia vor muri de foame”.
„Groaza planului de înfometare al lui Putin este atât de mare încât ne este greu să o înțelegem. De asemenea, avem tendința să uităm cât de centrală este hrana pentru politică”, a afirmat profesorul de la Yale, dând mai multe exemple din istorie ca să-și susțină raționamentul. „Ideea că prin controlarea cerealelor ucrainene se poate schimba lumea nu este nouă. Atât Stalin, cât și Hitler au dorit să facă acest lucru.”
Profesorul Snyder afirmă că, „pentru Stalin, pământul negru al Ucrainei urma să fie exploatat pentru a construi o economie industrială pentru URSS. De fapt, agricultura colectivizată a ucis aproximativ patru milioane de ucraineni… Pe măsură ce oamenii au început să moară în număr mare, Stalin a dat vina pe ucraineni înșiși. Propaganda sovietică i-a numit «naziști» pe cei care au atras atenția asupra foametei”.
Istoricul de la Yale a scris că „naziștii reali aveau idei similare. Le-a plăcut ideea de a controla agricultura ucraineană. Acesta a fost de fapt scopul principal de război al lui Hitler”, care a vrut „să redirecționeze cerealele ucrainene din Uniunea Sovietică în Germania, în speranța de a înfometa milioane de cetățeni sovietici”.
„Al Doilea Război Mondial a fost dus pentru Ucraina și într-o măsură considerabilă în Ucraina, între dictatori care doreau să controleze aprovizionarea cu alimente”, susține Timothy Snyder.
Citiți comntinuarea materialului pe G4media.ro