Profesor decapitat într-un atentat terorist în Franța: ''Ei nu vor câștiga'', transmite Macron națiunii, referindu-se la extremiști

  • 17 Octombrie 2020 09:43
Profesor decapitat într-un atentat terorist în Franța: ''Ei nu vor câștiga'', transmite Macron națiunii, referindu-se la extremiști

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri seara că profesorul decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, la nord-vest de Paris, a fost victima unui "atentat terorist islamist tipic" și a asigurat că "obscurantismul și violența care îl însoțesc nu vor câștiga", relatează Reuters, preluat de Agerpres.

"Unul dintre concetățenii noștri a fost asasinat astăzi pentru că el preda, pentru că el îi învăța pe elevi libertatea de exprimare, libertatea de a crede și de a nu crede", a spus președintele, sobru, la colegiul din Bois d'Aulne, unde profesase victima.

"Compatriotul nostru a fost atacat în mod laș, a fost victima unui atentat terorist islamist tipic", a insistat șeful statului, adăugând că "obscurantismul și violența care însoțesc acest gest nu vor câștiga". "Ei nu vor trece", a spus el, invitând națiunea la "coeziune".

"Această unitate este indispensabilă", a spus Macron într-o scurtă alocuțiune. Emmanuel Macron sosise la ora 21:10 la colegiul din Conflans, în departamentul Yvelines, unde profesorul predase, însoțit de ministrul educației naționale Jean-Michel Blanquer și de ministrul de interne Gerald Darmanin.

El a plecat după aproape o oră și jumătate de discuții cu cadrele didactice aflate în stare de șoc.

Președintele a prezentat condoleanțe familiei și apropiații profesorului ucis.

Exprimându-și sprijinul pentru întreaga echipă didactică a colegiului din Bois d'Aulne, el s-a adresat tuturor cadrelor didactice din Franța, declarând că "națiunea întreagă va fi alături de ele, în prezent și în viitor, pentru a le proteja, a le apăra, pentru a le permite să-și facă meseria, cea mai frumoasă dintre toate, pentru că-i face pe cetățeni liberi".

"Nu este o întâmplare, dacă în această seară un profesor a fost ucis de un terorist este pentru că acesta a vrut să ucidă valorile Republicii, iluminismul, posibilitatea de a face din copiii noștri cetățeni liberi", a declarat președintele francez.

"Această este bătălia noastră", a exclamat el.

Ministrul educației Jean-Michel Blanquer a indicat că îi va primi sâmbătă pe reprezentanții personalului didactic de la liceu și părinți ai elevilor. El se va adresa de asemenea prin video tuturor profesorilor, personalului din educație și familiilor lor pentru a exprima o "reacție de solidaritate absolută și de soliditate a întregii noastre instituții", a scris ministrul pe Twitter.

Emmanuel Macron a exprimat de asemenea mulțumiri forțelor de ordine care "au intervenit cu un curaj exemplar și cu o rapiditate excepțională pentru a pune capăt cursei mortale a acestui terorist".

Suspectul urmărit a fost oprit de polițiști ai unei echipe BAC din cadrul brigăzii anticriminalitate pe teritoriul comunei limitrofe d'Eragny, în Val d'Oise. Refuzând să se supună ordinelor, el a fost împușcat mortal de polițiști.

Potrivit mai multor media, agresorul din Conflans era un tânăr de 18 ani născut la Moscova, notează Reuters.

Atacul, care s-a produs în jurul orei 17:00, a generat un val de emoție și de mânie.

Parchetul național antiterorist (PNAT) a anunțat că s-a sesizat din oficiu pentru capete de acuzare privind un "asasinat în legătură cu o acțiune teroristă și cu o asociere teroristă criminală de răufăcători".

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo și a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continuă într-o instanță specială din Paris.

Într-un comunicat, săptămânalul satiric și-a exprimat vineri seara "sentimentul său de oroare și revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios".

"Intoleranța religioasă tocmai a trecut un nou prag și nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-și impune teroarea în țara noastră", continuă Charlie Hebdo.

O sursă polițienească a indicat vineri seara că profesorul arătase în clasă una sau mai multe caricaturi ale profetului Mahomed.

Asasinarea sa are loc la trei săptămâni după un atac cu satâr în Arondismentul XI din Paris, unde se afla redacția revistei satirice în timpul măcelului din ianuarie 2015.

Agresorul din strada Nicolas-Appert, un cetățean pakistanez, arestat de forțele de ordine, voia "să se revolte" împotriva republicării de către Charlie Hebdo a caricaturilor cu Mahomed cu ocazia procesului, dar nu și-a declarat apartenența la niciun grup, a declarat ulterior procurorul național antiterorist Jean-Francois Ricard.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău