Profesioniști din educație au fost informați cum să intervină în cazurile de bullying

  • 28 Aprilie 2021 17:40
Profesioniști din educație au fost informați cum să intervină în cazurile de bullying

Bullying-ul ia amploare în Republica Moldova, țara fiind pe locul trei în regiune la capitolul violență între semeni. Mai mult, fenomenul capătă noi forme, migrând pe online, departe de ochii adulților. Metodele de identificare, dar și cele de prevenire și combatere a bullying-ului au fost discutate în cadrului atelierului online „Abodarea practică a bullying-ului în școli”, organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, transmite IPN.

Cele mai recente studii arată că 8 din 10 elevi din clasele a VI-XII-a sunt afectați de bullying, iar  57% din copiii de 13-15 ani au participat cel puțin o dată la o bătaie în ultimul an și/sau spun că au fost hărțuiți cel puțin odată în ultimele câteva luni.

„Violența în școală, sub toate formele sale, constituie o încălcare a drepturilor copilului la educație, sănătate și bunăstare. Datele la nivel național și internațional arată tot mai mult că bullying-ul are o prevalență foarte mare și un impact negativ puternic asupra copiilor pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat Gheorghe Trofin, Coordonator programe protecția copilului, UNICEF Moldova.

Peste 
500 de profesioniști din educație din Cahul și Ungheni au fost instruiți cum să prevină și să intervină în cazurile de bullying în școli. Potrivit experților, doar  16% din cazurile de bullying au loc sub ochii adulților. „Prețul pe care copiii noștri îl plătesc pentru lipsa noastră de reacție sau pentru o intervenție nepotrivită într-o situație de bullying este foarte mare”, a menționat Sorina Petrică, formatoarea atelierului. Fiecare copil are nevoie să trăiască și să învețe într-un mediu în care să se simtă în siguranță. Este responsabilitatea noastră ca adulți să le oferim acest lucru. Informațiile de calitate ne ajuta să luăm decizii responsabile astfel încât să alegem să fim parte din soluție, nu din problemă”, mai spune experta din România.

Participanții au avut ocazia să analizeze cazuri concrete de bullying, dar și diverse tehnici de intervenție. „Atelierul va contribui la ridicarea nivelului de conștientizare a daunelor fenomenului, iar angajații instituțiilor de învățământ vor acționa corect pentru diminuarea unor astfel de cazuri”, a declarat Natalia Ranețcaia, reprezentanta Direcției Educație Ungheni.

Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu, consideră că Republica Moldova are nevoie de realizarea unor politici educaționale pentru prevenirea bullying-ului în școli. „S-a vehiculat foarte mult despre necesitatea adoptării unei legi în acest domeniu. Dar nu putem prin lege să stopăm, într-o singură zi, intoleranța unora față de alții. Sunt necesare măsuri complexe de educare a copiilor, a părinților. Sunt necesare instruiri specializate ale profesioniștilor din educație ca să știe cum să răspundă la acest fenomen, cum să prevină acest fenomen, cum să nu stimuleze acest fenomen”, a mai spus Daniela Sîmboteanu.

Atelierul online „Abordarea practică a bullying-ului în școli” este realizat de către CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău