Produsul intern brut, în creștere în trimestrul trei

  • 18 Decembrie 2019 12:04
Produsul intern brut, în creștere în trimestrul trei

În trimestrul trei al anului curent, Produsul Intern Brut s-a cifrat la 64 323 de milioane de lei prețuri curente de piață și a înregistrat, în termeni reali, o creștere cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică.

La creșterea PIB, în perioada de referință a contribuit comerțul cu ridicata și cu amănuntul, precum și întreținerea, repararea autovehiculelor, activitățile de cazare și alimentație publică. De asemenea, la majorarea PIB a contribuit agricultura, silvicultura, pescuitul, precum și construcțiile, industria extractivă și industria prelucrătoare. O contribuție pozitivă au avut-o și impozitele pe produs, cu o pondere la formarea PIB de aproape 12%.

Un impact negativ la creșterea Produsului Intern Brut l-au avut domeniile administrației publică, apărare, asigurări sociale obligatorii, învățământ, sănătate și asistență socială. Este vorba și despre tranzacțiile imobiliare.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat consumului final al gospodăriilor populației, precum și formării brute de capital fix. Totodată, impact negativ la creșterea PIB l-au avut exportul net, consecință a contribuției mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii la formarea PIB, față de cea a exporturilor de bunuri și servicii.

În perioada lunilor ianuarie-septembrie ale anului curent, PIB a constituit în valoare nominală 155 212 milioane de lei, prețuri curente de piață, fiind în creștere, în termeni reali, cu 4,8% față de ianuarie-septembrie 2018.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău