Produsele primite în dar de sărbători pot fi restituite, conform legislației. Lista celor ce nu pot fi înlocuite (Bizlaw)

  • 10 Ianuarie 2020 14:59
Produsele primite în dar de sărbători pot fi restituite, conform legislației. Lista celor ce nu pot fi înlocuite (Bizlaw)

Produsele primite în dar de sărbători pot fi restituite sau înlcouite. Potrivit Agenției pentru Proteția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, consumatorii sunt în drept să ceară vânzătorului în unitatea de comerț de unde a fost procurat, în termen de 14 zile, înlocuirea unui produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu un produs similar celui procurat, dacă acest produs nu-i convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu-l poate utiliza conform destinației din alte cauze, cu efectuarea, în cazul diferenței de preț, a recalculului corespunzător.

Cererea consumatorului de a i se înlocui produsul sau de a i se restitui contravaloarea lui urmează să fie executată dacă produsul nu este utilizat, nu și-a pierdut calitățile de consum și dacă există probe că a fost cumpărat de la vânzătorul respectiv.

Legislația prevede dreptul consumatorului la înlocuirea produselor și nu restituirea acestora, cu unele excepții. Dacă produsul necesar pentru înlocuire lipsește, consumatorul are dreptul să rezilieze contractul, iar vânzătorul este obligat să-i restituie contravaloarea produsului.

Dreptul la înlocuire poate fi valorificat dacă sunt întrunite condițiile enunțate mai sus, prezența bonului fiscal și a documentelor însoțitoare ale produsului (după caz) și dacă nu este inclus în lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar.

Din Lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar fac parte:

  • Articole de bijuterie (articole din metale prețioase, cu pietre scumpe, din metale prețioase și montate cu pietre semiprețioase și sintetice, pietre prețioase șlefuite).
  • Confecții și articole din tricot (articole de lenjerie de corp, lenjerie de pat, articole de ciorăpărie).
  • Articole de igienă individuală (periuțe de dinți, piepteni, agrafe, bigudiuri, pensete, aparate de ras manuale sau electrice și alte articole destinate îngrijirii corpului).
  • Articole de parfumerie și cosmetică.
  • Mărfuri textile (țesături din bumbac și tip bumbac, in și tip in, lînă și tip lînă, mătase și tip mătase, panglici, bandă de bordură etc.).
  • Cabluri (conducte electrice, cabluri, șnururi).
  • Materiale de construcție și de finisare, alte mărfuri comercializate la metraj (linoleum, peliculă, mochetă etc.).
  • Produse și materiale din mase polimerice ce au contact cu produsele alimentare, inclusiv cele jetabile (veselă și accesorii pentru servitul mesei și bucătărie), ambalaje, articole pentru păstrarea și transportarea alimentelor (canistre, bidoane, butelii, butoaie).
  • Produse chimice de uz casnic, pesticide și preparate agrochimice.
  • Mobilă de menire socială (garnituri și seturi).
  • Autoturisme și articole moto-velo, remorci și agregate, mijloace mobile pentru mica mecanizare a lucrărilor agricole, nave pentru plimbări și alte mijloace de transport naval de menire socială.
  • Mărfuri tehnice complexe de uz casnic pentru care sînt stabilite termene de garanție (aparate electrocasnice, aparate radioelectronice, aparate de calcul și multiplicare, articole foto-chino, aparate de telefon (fixe și mobile) și de faximil, instrumente muzicale electrice, echipamente și utilaje ce funcționează cu gaze și dispozitivele acestora).
  • Articole pentru profilaxia și tratamentul unor boli în condiții de domiciliu (articole pentru ocrotirea sănătății publice și pentru igienă din metal, cauciuc, textile și alte materiale, instrumente, dispozitive și aparate medicale, remedii pentru igiena cavității bucale, lentile pentru ochelari, articole pentru îngrijirea copiilor, preparate farmaceutice).
  • Jucării.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău