Produsele culinare care nu sunt preambalate vor fi însoțite de informații despre posibili alergeni

  • 12 Ianuarie 08:22
Produsele culinare care nu sunt preambalate vor fi însoțite de informații despre posibili alergeni

Produsele culinare nepreambalate vor trebui să fie însoțite de informații despre posibile substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe. Aceste date vor trebui să fie înscrise într-un loc vizibil, care nu se denaturează în timp și nu trebuie să fie ascunse de alte informații scrise sau fotografice. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect prezentat de Ministerul Sănătății pentru consultări publice, transmite IPN.

Potrivit proiectului, în unitățile de alimentație publică sau în alte locuri unde sunt prezentate preparatele, substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe vor trebui înscrise fie în meniu, fie pe un panou, afiș sau ecran. Denumirea substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe din produsele culinare nepreambalate poate fi însoțită de pictograme.

În cazul produselor culinare nepreambalate compuse, care conțin mai multe componente, substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe vor fi indicate pentru fiecare component și nu pentru produsul în sine. Totodată, în cazul servirii produselor culinare nepreambalate la bufet, informația cu privire la prezența substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe va fi oferită pentru fiecare produs culinar în parte, inclusiv sub formă de tabel.

Dacă produsele culinare sunt comandate la telefon sau online, informația despre posibili alergeni sau substanțe ce pot provoca intoleranțe va fi indicată pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, inclusiv prin aplicarea abțibildurilor cu pictograme. De asemenea, această informație va fi comunicată înainte de plasarea comenzii, inclusiv prin apel telefonic și în momentul livrării către consumator. Pentru aceasta, taxe suplimentare nu vor fi percepute.

Printre substanțele care cauzează alergii sau intoleranță se numără cereale care conțin gluten, crustacee, ouă, pește, arahide, soia, lapte, nuci, țelină, muștar, semințe de susan, lupin etc. În proiect sunt indicate valorile de referință pentru clasarea lor.

Potrivit specialiștilor, lipsa indicării alergenilor în produsele alimentare culinare sau indicarea incorectă sau incompletă a acestora poate genera majorarea cazurilor de reacții alergice, inclusiv severe, anafilactice, spitalizări sau chiar decese generate de expunerea accidentală la produsele alimentare care conțin alergeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău