Produsele care conțin un aditiv contaminat cu pesticid cancerigen vor trebuie retrase de pe piața europeană

  • 17 Iulie 2021 13:22
Produsele care conțin un aditiv contaminat cu pesticid cancerigen vor trebuie retrase de pe piața europeană

Produsele care conțin un aditiv numit roșcovă (caruba) și contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase toate de pe piața europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis Comisia Europeană vineri seară, notează AFP. Produsele care conțin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în înghețate, vor fi rechemate de pe piață.

Companiile care au introdus pe piața Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă "vor trebui, sub controlul autorităților naționale competente, să le retragă de pe piață și vor fi rechemate" cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înființată pe această temă, într-un comunicat consultat vineri seară.

Acest lucru a fost decis "pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori", conform termenilor comunicatului dat publicității după trei reuniuni de criză desfășurate la 29, 30 iunie și 13 iulie, conform Agerpres.

Rechemarea se referă la produsele care conțin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în înghețate, care a fost contaminată cu oxid de etilenă - acest lucru nu este cazul tuturor loturilor. Acest "agent cancerigen, mutagen și toxic pentru aparatul reproducător" este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în numeroase produse importate sau provenind din produse importate contaminate.

Numai în Franța, câteva sute de referințe de înghețată, precum și mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră) au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unei proceduri de rechemare care poate pot fi consultată pe site-ul Represiunii fraudelor (DGCCRF).

ONG-ul Foodwatch, precum și sindicatul Solidaires CCRF&SCL al agenților DGCCRF, au alertat recent acuzând autoritățile că doresc "să lase să intre pe piața europeană produse" a căror contaminare ar fi "sub pragul detectabil", adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare. Este un produs natural, obținut din arborele de roșcov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău