Produsele agroalimentare moldovenești îndeplinesc standardele cu privire la calitate

  • 01 August 2014 14:37
Produsele agroalimentare moldovenești îndeplinesc standardele cu privire la calitate

Cele mai multe dintre legumele moldovenești îndeplinesc standardele cu privire la calitate pentru a fi exportate pe piața Uniunii Europene.

O atenție sporită ar trebui să se acorde însă sporirii aspectului exterior al acestora. Fructele moldovenești sunt și ele de cea mai bună calitate însă din cauza lipsei echipamentelor moderne de sortare și ambalare, doar a cincea parte dintre acestea pot fi exportate în prezent  pe piața comunitară. Discuții privind calitatea produselor agroalimentare moldovenești au avut loc astăzi cadrul unui simpozion organizat de Academia de Științe a Moldovei. 

Ceapa, castraveții, ardeiul sau roșiile moldovenești vor face față concurenței legumelor de pe piața europeană, unele dintre acestea fiind deja exportate în Germania. Totuși, pentru că cercetările de la noi au fost axate mai degrabă pe îmbunătățirea calității neținându-se cont de felul cum arată, eforturile trebuie concentrate acum pe aspect, susține academicianul Vasile Botnaru, directorul Institutului de Cercetări pentru Protecția Plantelor.

În ceea ce privește fructele moldovenești, producătorii au nevoie de susținere financiară majoră din partea statului, în vederea procurării tehnicilor moderne de prelucrare, astfel încât să poată să-și sorteze și ambaleze producția în conformitate cu cerințele europene, susține academicianul Gheorghe Cimpoeș, rectorul Universității Agrare de Stat. 

Tatiana Pavliuc este amnistratorul unei gospodării agricole din Ocnița. Pentru că principala piața de desfacere până acum a fost cea rusească, pierderile înregistrate anul acesta doar la sortul de mere de vară depășește o jumătate de milion de lei. 

Liniile de sortare sunt una dintre cele mai mari necesități în domeniu. În condițiile în care necesarul la producția de fructe și legume moldovenești ar fi de aproximativ 200, în Republica Moldova există doar câteva, mai spun producătorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău