Produse tradiționale românești | Secretul unui salam bănățean autentic

  • 29 Aprilie 2018 11:36
Produse tradiționale românești | Secretul unui salam bănățean autentic

În ultimii ani, românii au început să primească cu scepticism mezelurile despre care au aflat că sunt nesănătoase și pline de conservanți. Sunt însă și fabrici care respectă rețetele transmise de-a lungul câtorva generații. Una dintre acestea este în Caraș Severin și folosește doar carne, condimente și fum pentru salamul bănățean.

100 de kilograme de carne de porc pentru 70 de kilograme de salam. Iar carnea de porc e doar ceva mai mult de jumătate din rețetă. Pentru un salam bănățean autentic mai e nevoie și de carne de vită și de condimente potrivite. Singura parte netradițională: amestecul nu se mai face cu mâna, ca în urmă cu 100 de ani. Abia aici intervine tehnologia, subliniază Digi24.

Daniel Kosztner - director producție fabrică mezeluri: „Se umple într-o membrană naturală necomestibilă, se pune clips, după care se agață pe ramă pentru a fi afumat și maturat”.

Urmează cel mai important pas: afumarea, în condiții speciale, timp de mai multe zile, cu lemn tare.

Daniel Kosztner: „Durează 3 zile după care produsul este scos și mers într-o condiționare unde mai stă 21 de zile până este la final. (...) Se folosește rumegușul numai de lemn de esență tare, fag și cireș”.

Chiar dacă se face cu mașini moderne, în ambalajul care ține pasul cu vremurile - conținutul este la fel ca în urmă cu un secol.

Daniel Kosztner: „Produsul are peste 60% carne de porc în el și 10% carne de vită și restul slănină. Condimentele sunt naturale și așa arată produsul finit. De peste 25 de ani noi facem acest salam bănățean și este unul dintre cele mai bune produse ale noastre. Foartă multă carne, foarte multă și foarte condimentat”.

Lădițele pline cu mezel ca pe vremuri sunt încărcate apoi în camioane care le distribuie magazinelor. Salamul tradițional și curat, fără chimicale, e tot mai la modă printre români. Această fabrică vinde 30 de tone de salam bănățean în fiecare lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău