Produse eco-energetice în Republica Moldova

  • 03 Decembrie 2014 14:03
Produse eco-energetice în Republica Moldova

Pentru prima dată în Republica Moldova, astăzi s-a deschis un târg al proiectelor eco-responsabile.

 

Zece companii și-au prezentat produsele care au menirea să înlocuiască resursele de energie tradițională, cu cele regenerabile – mai ieftine și mai  prietenoase față de mediu. Antreprenorii vor putea beneficia, în urma unui concurs, de credite garantate de stat în condiții avantajoase, pentru dezvoltarea afacerilor lor. Relatează Natalia Zaharescu.

Panouri solare care încălzesc aerul în casă, fără alte cheltuieli. Este un proiect elaborat în Republica Moldova, pe care antreprenorii intenționează să îl prezinte și la Expoziția Internațională de la Milano. Deși nu este o ideea nouă la nivel mondial, aceasta a fost îmbunătățită de cercetătorii din Republica Moldova, a menționat antreprenorul Dumitru Slonovschi.

Aerul cald din panou ajunge în casă. Fără nici un cost. Este absolut gratuit după procurarea panoului, respectiv, reduce costurile pentru încălzire.

Companiile au prezentat, de asemenea, proiecte precum pompele geotermale sau plante speciale din care poate fi produsă biomasă de calitate superioară.

Pompele de căldură geotermale sunt o soluție relativ nouă pentru piața Republicii Moldova. Puteți încălzi casa pe timp de iarnă, pe timp de vară o puteți răci. Aveți până la 70 la sută economii comparativ cu un sistem tradițional, care în cazul nostru, se alimentează cu gaz.

Este un proiect foarte ambițios pentru Republica Moldova – cultivarea salciei energetice. Datorită puterii de creștere, poate asigura piața cu biomasă pe o perioadă foarte lungă.

Proiectele prezentate la târg vor putea concura pentru a atrage finanțatori dornici să investească în eficiență energetică și surse regenerabile de energie și pentru a obține sprijin din partea statului la accesarea creditelor, a menționat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan. Oficialul s-a arătat încrezător în durabilitatea acestor proiecte.

Consumul de gaz natural deja scade. În primele trei trimestre ale anului curent a scăzut cu 6,8 %. Au fost introduse pe piață cazane pe bază de biomasă și, în final, asta duce la o diminuare a consumului de gaze naturale și a energiei electrice.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați în cadrul Galei Eco-Energetice, la data de 5 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău