Producția Gazprom s-a prăbușit la cel mai mic nivel din istoria companiei. Livrările în Europa au ajuns la cotele de acum jumătate de secol

  • 07 Februarie 18:25
Producția Gazprom s-a prăbușit la cel mai mic nivel din istoria companiei. Livrările în Europa au ajuns la cotele de acum jumătate de secol

Concernul rus Gazprom continuă să fie constrânsă să-și reducă producția de gaze. În 2023, compania a extras puțin peste 400 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce e cu o treime mai puțin decât înregistra acum 34 de ani, acesta fiind și cel mai mic nivel înregistrat în istoria producătorului rus, scrie Vocea Basarabiei.

Comparativ cu primul an de război în Ucraina, când Gazprom a început să înghețe sondele și a pierdut o cincime din producție, volumele au scăzut cu încă 9 miliarde de metri cubi, sau 2%, transmite Moscow Times. 

Volumele finale de gaze au fost cele mai scăzute din cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

Controlând cele mai mari rezerve dovedite de gaz din lume, Gazprom a rămas fără capacitatea de a-l vinde după o încercare nereușită de a „îngheța Europa” pentru a obține concesii asupra Ucrainei. În 2023, compania a pompat doar aproximativ 69 de miliarde de metri cubi clienților din afara CSI, un volum minim înregistrat în 1985.

De asemenea, livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Pentru comparație, în 1975, URSS a pompat 19,3 miliarde de metri cubi pe an în țările europene. 

Acum, Kremlinul mizează pe China, încercând să construiască o nouă conductă de gaze „Puterea Siberiei – 2” și să mărească achizițiile de gaze de cinci ori, până la 100 de miliarde de metri cubi pe an. Dar Beijingul nu se grăbește să se implice în acest proiect. Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit de două ori cu președintele chinez Xi Jinping, convingându-l să fie de acord cu proiectul, dar în ambele cazuri negocierile s-au încheiat fără rezultate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău