Producerea mierii ecologice este dificilă întrucât nu există agricultură ecologică, exportator

  • 12 Ianuarie 2022 14:51
Producerea mierii ecologice este dificilă întrucât nu există agricultură ecologică, exportator

În Republica Moldova este dificil să produci miere ecologică pentru că în țară nu există agricultură ecologică. Mulți apicultori renunță la ideea de a produce miere ecologică din cauza cheltuielilor exorbitante într-o astfel de afacere. Din cei peste 7800 de apicultori înregistrați în țară, doar 10 sunt certificați să producă miere ecologică, a precizat pentru IPN Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Mierea ecologică se produce în stupi amplasați lângă pădure, dar suprafețele împădurite în Republica Moldova nu sunt foarte mari. Mierea ecologică este cu 25-35% mai scumpă ca cealaltă miere, dar cheltuielile de producere sunt foarte mari. La ora actuală nu există date dacă Republica Moldova a exportat în 2021 miere ecologică, dar cu siguranță va exporta din roada anului 2022, a spus președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

La producerea mierii ecologice, este interzisă administrarea unor medicamente albinelor, nu se admite vopsirea stupilor cu vopsea care conține componente chimice. Nu se admite hrănirea albinelor cu sirop de zahăr. În raza a 3 km de la stupi trebuie să fie plante ecologic curate. Adică albinele trebuie să se afle la o distanță mare de drumurile pe care circulă transportul, astfel ca în  nectarul pe care îl culeg albinele să nu ajungă substanțe chimice din gazele de eșapament, a precizat Vasile Dolghieru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău