Producatorilor autohtoni vor avea o recoltă de circa 485 mii tone de mere

  • 05 August 2022 14:52
 Producatorilor autohtoni vor avea o recoltă de circa 485 mii tone de mere

În anul 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de circa 485 mii tone de mere. Despre aceasta a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct, care a prezentat prognoza și perspectivele pentru sectorul de mere din Republica Moldova, la Conferința anuală Progrosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere (WAPA), transmite MOLDPRES.

 Producatorilor autohtoni vor avea o recoltă de circa 485 mii tone de mere

„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de mere din acest an va fi cu 180 mii tone mai mică, în comparație cu anul trecut. În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere rămân a fi: Idared, Golden Delicious, Gala și Florina”, a precizat Fală.

Conform raportorilor din cadrul conferinței, țările Uniunii Europene și Marea Britanie prognozează pentru anul acesta o recoltă de 12,168 mil tone de mere, cu 152 mii tone sau 1% mai mult decât în anul 2021. În topul soiurilor produse rămân (cu o mică scădere) Golden Delicious, Gala și Red Delicious.

În același timp, reprezentanții Poloniei, cel mai mare producător de mere din UE, au anunțat că 65% din recolta prognozată (4,495 mln tone) va fi procesată. Asta pentru că producătorii polonezi, pentru a economisi resurse, nu au reușit să respecte tehnologiile de producere, iar calitatea fructelor a fost afectată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău