Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

  • 11 Septembrie 11:37
Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

Producătorii din Republica Moldova vor putea comercializa strugurii destinați procesării doar după obținerea unui certificat de inofensivitate de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar, transmite MOLDPRES.

Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator, acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declarației pe propria răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

Pentru efectuarea încercărilor de laborator în scopul eliberării certificatului de inofensivitate, producătorul de struguri trebuie să se adreseze cu o solicitare de prelevare a probelor de struguri la Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, în raza căreia se află plantația de struguri. După prelevare și întocmirea procesului-verbal de prelevare de către inspectorul din domeniul siguranței produselor alimentare proba este transmisă într-un laborator acreditat.

“Doar după primirea rezultatelor încercărilor de laborator, cu rezultate negative, producătorului i se eliberează certificatul de inofensivitate în baza căruia pot fi comercializați strugurii”, indică Direcția pentru supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală din cadrul ANSA.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
20 °C
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,1 m/s
Mie
14 °C
Joi
13 °C
Vin
12 °C
Sâm
15 °C
Dum
12 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7033 0.0137
USD 16.9892 -0.0102
RON 4.2217 -0.0032
UAH 0.6076 -0.0006
RUB 0.2588 0.0010
Arhivă Radio Chișinău