Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

  • 11 Septembrie 2018 11:37
Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

Producătorii din Republica Moldova vor putea comercializa strugurii destinați procesării doar după obținerea unui certificat de inofensivitate de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar, transmite MOLDPRES.

Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator, acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declarației pe propria răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

Pentru efectuarea încercărilor de laborator în scopul eliberării certificatului de inofensivitate, producătorul de struguri trebuie să se adreseze cu o solicitare de prelevare a probelor de struguri la Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, în raza căreia se află plantația de struguri. După prelevare și întocmirea procesului-verbal de prelevare de către inspectorul din domeniul siguranței produselor alimentare proba este transmisă într-un laborator acreditat.

“Doar după primirea rezultatelor încercărilor de laborator, cu rezultate negative, producătorului i se eliberează certificatul de inofensivitate în baza căruia pot fi comercializați strugurii”, indică Direcția pentru supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală din cadrul ANSA.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
7 °C
cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,46 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
6 °C
Thu
2 °C
Fri
-1 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3177 0.0123
USD 17.1340 0.0018
RON 4.0757 0.0054
UAH 0.6292 0.0001
RUB 0.2567 0.0008
Arhivă Radio Chișinău