Producătorii trag alarma: Vânzările de zahăr sunt afectate de costurile de producție ridicate, contrabanda prin regiunea transnistreană și comerțul în bază de patente

  • 25 Septembrie 2019 09:56
Producătorii trag alarma: Vânzările de zahăr sunt afectate de costurile de producție ridicate, contrabanda prin regiunea transnistreană și comerțul în bază de patente

Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM) trage alarma: vânzările de zahăr sunt afectate de costurile de producție ridicate, contrabanda realizată prin regiunea transnistreană și comerțul în bază de patente.

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 27 la sută față de anul trecut, iar producția de zahăr - cu 8 la sută, constată producătorii de zahăr, informează MOLDPRES.

Potrivit UPZM, în anul 2018, pierderile de pe anumite câmpuri, suportate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au condus la faptul că sfecla de zahăr a fost recoltată numai de pe 19 mii de hectare, din totalul de 22 mii de hectare semănate. Din cauza calității extrem de scăzute a sfeclei de zahăr și a nivelului ridicat al pierderilor acesteia, randamentul a fost în medie de 37,3 tone la hectar. Ca urmare, unele întreprinderi agricole, care nu au reușit să obțină rentabilitatea dorită a sfeclei de zahăr, au refuzat să o cultive în anul curent.

Conform reprezentanților companiilor producătoare de zahăr, din cauza eliminării cotelor pentru producția de zahăr în Uniunea Europeană, în ultimii ani pe piața europeană există o ofertă în exces a acestui produs și o reducere semnificativă a prețurilor. Acest lucru a condus la o reducere a ofertei de zahăr din Moldova în cadrul cotelor euro preferențiale. Mai mult, din cauza lipsei subvențiilor țintite și a prețului înalt la sfecla de zahăr din Republica Moldova, în comparație cu alte țări din regiune, competitivitatea zahărului intern pe piața europeană este foarte problematică.

Pe de altă parte, după cum au menționat reprezentanții companiilor producătoare de zahăr în cadrul unei reuniuni recente la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și Mediului, întreprinderile interne de profil se confruntă, de asemenea, cu mari dificultăți în ceea ce privește vânzarea zahărului din sfeclă pe piața internă, unde trebuie să „concureze cu contrabandiști și comercianți de zahăr care activează în bază de patente”.

Potrivit estimărilor experților, în ultimul an, zece mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața din Republica Moldova, care au fost vândute, în fond, cu ridicata și cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. Participanții la ședință au convenit că vânzarea produselor alimentare pe baza unei patente este permisă numai dacă vânzătorul este producătorul acestora.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale prognozează pentru acest an o recoltă de 650 mii tone de sfeclă de zahăr și o producție de 84 mii tone de zahăr.

Datele Biroului Național de Statistică arată că recordul ultimilor zece ani la producția de zahăr a fost înregistrat în 2014, când a atins nivelul de 177,7 mii de tone, iar în 2017 s-a obținut o producție de zahăr de 129 mii de tone. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău