Producătorii de pomușoare caută noi piețe de desfacere

  • 05 Mai 2022 15:45
Producătorii de pomușoare caută noi piețe de desfacere

Producătorii de pomușoare trebuie să-și diversifice piața de desfacere din acest sezon, în situația în care costurile logistice de export pe piața tradițională rusă au crescut considerabil din cauza războiului din Ucraina. La această concluzie au ajuns producătorii și exportatorii de pomușoare, în cadrul unui atelier organizat recent de Asociația Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.

„Pentru a spori competitivitatea pomușoarelor produse în Moldova, producătorii și exportatorii de pomușoare trebuie să diversifice soiurile cultivate de căpșun și zmeur, care sunt cotate pe piețele europene, să gestioneze nivelul de reziduuri în produse, conform cerințelor rețelele comerciale, să obțină certificate internaționale, care confirmă siguranța produselor”, au menționat participanții, potrivit sursei citate.

De asemenea, a fost remarcată importanța modernizării tehnologiilor de producere a baciferelor, inclusiv prin investiții în spații protejate pentru a reduce riscurile cauzate de condiții climaterice, ca înghețurile de primăvară sau ploile în perioada de recoltare. Totodată, producătorii au discutat posibilitățile exportului de pomușoare congelate, ca zmeure, căpșune, coacăze negre sau mure, excluzând riscurile de pierdere a producției de pomușoare, care sunt extrem de perisabile.

Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, consideră că în prezent există multiple posibilități de a crește vânzările de pomușoare inclusiv pe piața locală, în special dacă producătorii se vor orienta la producerea baciferelor în spații protejate pentru a satisface cererea consumatorilor locali în afara sezonului de producere în câmp deschis.

La rândul său, Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID APM, a declarat că în ultimii doi ani se observă o stagnare privind extinderea suprafețelor de pomușoare, în schimb atestăm creșterea recoltelor și a calității baciferelor, datorită îmbunătățirii tehnologiilor de producere. Astfel, dacă în 2020 în Moldova erau înregistrate cca 4 mii de hectare plantate cu pomușoare de pe care s-au recoltat cca 15 mii de tone de bacifere, în 2021, de pe suprafața de 3,8 mii hectare s-au recoltat în jur de 18,7 mii tone de bacifere. ”Tendința de îmbunătățire a calității fructelor recoltate este importantă în situația în care ne propunem reorientarea exporturilor pe piețele europene”, a adăugat specialistul USAID APM.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 3,8 mii de hectare plantate cu culturi bacifere. Dintre acestea 1920 ha sunt plantate cu căpșun, circa 1000 ha - cu zmeur, 160 ha – cu mur, restul suprafeței este plantată cu cătină, coacăză neagră, aronie etc. Din volumul total de bacifere recoltate în 2021, care a constituit circa 18,7 mii tone, 4243 de tone au fost exportate în mare parte pe piața Federației Ruse și în România, alte 14 mii de tone au fost consumate pe piața locală în stare proaspătă sau procesată. În prezent, R. Moldova ocupă locul 35 în lume la exportul de căpșune în stare proaspătă și locul 25 la exportul de zmeure proaspătă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău