Producătorii de nuci din R.Moldova susțin că sunt aduși tot mai multe loturi de puieți infestați, în special din Turcia

  • 23 Octombrie 2019 13:12
Producătorii de nuci din R.Moldova susțin că sunt aduși tot mai multe loturi de puieți infestați, în special din Turcia

Producătorii de nuci din R.Moldova susțin că tot mai multe loturi de puieți infestați, în special din Turcia, ajung în țară, fapt ce pune în pericol viitorul plantațiilor nucifere de calitate. Într-o ședință cu autoritățile, nucificatorii au cerut înăsprirea măsurilor de control la vamă dar și aprobarea mai multor modificări la legislația din domeniu.

Unii cultivatori de nuci atrag atenția că în R.Moldova ajung mulți puieți infectați, majoritatea fiind aduși din Turcia. Producătorul de nuci, Oleg Târsâna.

„O problemă care se atestă din ce în ce mai mult în Moldova este că se importă cantități mari de puieți din țări ca Turcia, care sunt  cu impurități. Plus că sunt aduși la preț de dumping, dar un material de calitate nu poate costa foarte ieftin. Noi perpetuăm astfel problema sădirii unor plantații infectate”, a spus Oleg Târsână.

Nucicultorii atrag atenția că instituirea, în ultimii ani, a unui monopol în domeniu a generat ideea de a defrișa plantațiile nucifere care nu erau utile. Aceștia susțin că soiurile din selecțiile anilor ’60-’80 ai secolului trecut nu mai fac față cerințelor actuale și aduc roade foarte mici. De aceea, producătorii spun că e nevoie să fie plantate soiuri noi.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, îndeamnă producătorii să verifice puieții de nuci înainte de a fi plantați, în condițiile în care plantațiile de nuci sunt strategice pentru economia R.Moldova.

„Parcă ar trebui să liberalizăm procedurile la vamă, pentru că producătorii își doresc soiuri noi și bune. Totodată trebuie să asigurăm după importul acestor soiuri, care trebuie să ajungă în mod prioritar, o verificare post-vămuire înainte de plantare, ca să diminuăm riscurile”, a precizat Georgeta Mincu 

Amintim că recent mai mulți producători de nuci din Republica Moldova au invocat instituirea unui monopol în domeniu, favorizat de reprezentanții fostei guvernări. Un raport al unei comisii parlamentare a prezentat chiar o investigație și a cerut companiilor specializate în exportul miezului de nucă să revină la prețurile de achiziție din 2016, de dinaintea monopolizării pieței.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău