Producătorii de mere din Republica Moldova sunt interesați de exportul în India
-
17 Noiembrie 2021 12:37
Piața Indiei oferă mai multe perspective de export pentru producătorii de mere din Republica Moldova. Pentru a facilita valorificarea oportunităților de export în acest sens, proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova a organizat o întrunire online a producătorilor și exportatorilor de mere din Moldova cu cumpărători din India, transmite MOLDPRES.
Conform experienței anterioare a exportatorilor din Moldova, perioada de livrare a merelor în India, care se efectuează în containere maritime, poate varia de la 33 la 48 zile. Portul de destinație este Nhava Sheva, Mumbai, unde are loc recepția și inspecția mărfii. Aici, autoritatea competentă din partea Indiei verifică calitatea mărului și aspectele ce țin de siguranța alimentului și cerințele fitosanitare. Procedurile vamale și de inspecție la eliberarea mărfii în port durează până la 24 de ore, iar, ulterior, cumpărătorul ridică marfa și o livrează la depozit. „De asemenea, exportatorii de mere din Moldova urmează să prezinte un certificat obligatoriu pentru toți furnizorii de fructe proaspete în India, care atestă faptul că la producerea merelor nu a fost utilizat material săditor modificat genetic”, conform USAID, scrie sursa citată.
Taxa de import pentru mere în India este de 50%, ca pentru toate țările, cu excepția SUA, și este achitată de cumpărător, dacă părțile nu au agreat alte condițiile de livrare.
Potrivit sursei citate, termenele de plată, de asemenea, sunt negociabile, însă importatorii care au discutat cu producătorii de fructe din Moldova, membri ai Asociației Moldova Fruct, sunt dispuși să achite 25% în avans, 30% după primirea actelor de import și 45% în termen de șapte zile din momentul recepționării mărfii. Instrumente financiare ca acreditivul bancar sau garanția financiară, chiar dacă minimizează riscurile vânzătorilor, nu sunt folosite pe larg de importatorii fructelor din India, în încercarea de a reduce costurile operațiunilor de import.
În prezent, Moldova nu este o sursă aprobată pe deplin drept furnizor de mere, însă autoritățile fitosanitare ale Indiei au permis importul a zece containere maritime în regim de evaluare. Marfa trebuie să fie însoțită de un certificat fitosanitar eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor care să menționeze în mod expres lipsa Erwinia amylovora (focul bacterian) și Pseudococcus comstocki, precum și efectuarea tratării cu frig a mărfii (<0°C pe durata a 13 zile, <0,55°C pe durata a 14 zile sau <1,1°C pe durata a 18 zile).