Producătorii de levănțică din R.Moldova au strâns mai puține flori anul acesta. Unde ajunge recolta și cât de solicitată este în condiții de pandemie

  • 07 August 13:05
Producătorii de levănțică din R.Moldova au strâns mai puține flori anul acesta. Unde ajunge recolta și cât de solicitată este în condiții de pandemie

În pandemie, afectate de temperaturile scăzute din primăvară și seceta din vară, lanurile de levănțică mențin crescătorii pe linia de plutire. Majoritatea celor care cultivă lavandă au încheiat lucrările de recoltare. Au mai rămas câteva câmpuri la nordul Moldovei, unde întârzierea este provocată de ploi. Cei care au plantații tinere au strâns cu până la 30% mai puține flori decât anul trecut. Fermierii cu plante care au peste 10 ani – deci, bătrâne – au recoltat practic în jumătate față de anul precedent, transmite IPN.

„De regulă, atunci când e secetă, sunt recoltate mai puține flori, dar crește calitatea uleiului de levănțică”, spune președintele Asociației Crescătorilor de Lavandă, Alexandru Bădărău, citat într-un comunicat de presă al PNUD Moldova.


Asta ar fi ca o compensație pentru cantitatea mai mică. Uleiul a fost extras imediat după recoltare, iar testele urmează să fie efectuate. Unii producători au început să usuce plante sub formă de buchete, ca să diversifice produsele. Cu toate că au fost recoltate mai puține flori, producătorii se așteaptă că își vor acoperi cheltuielile și poate chiar vor obține profit. E devreme să facă estimările, pentru că depinde ce preț se va stabili pe piața internațională.

„Nu știm deocamdată dacă vom putea vinde mai scump uleiul de levănțică, ținând cont de reducerea volumelor de producție la noi. De exemplu Bulgaria, cu care concurăm, a avut un an bun și ar putea livra cantități mari de ulei. De aceea, s-ar putea ca prețurile să rămână neschimbate”, spune Vitalie Bordeniuc, director la compania Resendjer, firma care crește levănțică deja de aproape două decenii pe o suprafață de 200 de hectare.

Cea mai mare parte a producției este exportată în Germania. Deoarece transporturile nu au fost afectate în mare parte de restricțiile adoptate în contextul crizei de COVID-19, fermierii nu-și fac griji legate de piața de desfacere. Totuși, pandemia a provocat carențe – uleiul de lavandă nu este un produs de primă necesitate, respectiv, cererea pentru el a scăzut.

Asociația Producătorilor de Lavandă este ajutată de proiectul „AroMed Business renaște pe malurile Nistrului”, care are drept scop să susțină dezvoltarea industriei plantelor aromatice și medicinale din Republica Moldova. Acest proiect este realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
16
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău