Producătorii de fructe din Moldova au studiat experiența agricultorilor germani de producere a fructelor convenționale și ecologice

  • 16 August 2022 10:29
Producătorii de fructe din Moldova au studiat experiența agricultorilor germani de producere a fructelor convenționale și ecologice

Un grup de opt producători de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct, au efectuat o vizită de studiu în Germania unde s-au familiarizat cu tehnologiile moderne de producere a prunelor și merelor în sisteme convenționale și ecologice, transmite MAIA.

Vizita de studiu s-a desfășurat în perioada 9-13 august curent și a fost organizată cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Am vizitat trei centre de testare și cercetare a sămânțoaselor și sâmburoaselor și un centru privat de ameliorare a soiurilor noi. Participanții au făcut cunoștință cu diverse cercetări practice în domeniul testării a sute de soiuri în sisteme organice și convenționale, portaltoaie și sisteme moderne de formare a coroanei pomilor”, a spus Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness în cadrul Moldova Fruct.

Potrivit producătorilor agricoli, cele mai importante aspecte studiate în Germania țin de cercetările soiurilor noi, de reducerea costurilor de producere și eficientizarea utilizării forței de muncă prin mecanizarea lucrărilor.

De asemenea, producătorii moldoveni au vizitat o cooperativa de marketing din Germania unde au fost informați despre  condițiile de achiziționare a fructelor, soiurile solicitate pe piața germană, cerințele de calitate, condițiile de livrare etc. 

În cadrul deplasării, membrii Moldova Fruct au vizitat și câțiva producători germani de mere, prune și caise. Gazdele au prezentat aspectele practice de producere convențională și organică și provocările cu care se confrunta: listă tot mai redusă de preparate ce pot fi utilizate pentru tratări în livezi, concurența tot mai mare pe piața germană etc.

Participanții au evaluat vizita ca fiind una extrem de importantă, mai ales în condițiile actuale, când este necesară diversificarea piețelor de desfacere și ajustarea tehnologiilor de producere pentru ca fructele din Moldova să fie competitive pe piețele internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău