Procurorul general interimar, Ion Munteanu: Sper că în perioada imediat următoare vom avea un CSP funcțional

  • 18 Iulie 2023 08:00
Procurorul general interimar, Ion Munteanu: Sper că în perioada imediat următoare vom avea un CSP funcțional

„Sper că în perioada imediat următoare vom avea un CSP funcțional, să fie suplinite cât mai curând posibil locurile vacante pentru a asigura o funcționalitate în sistemul procuraturii. Săptămâna aceasta CSP, în mod normal, trebuie să anunțe data Adunării generale a Procurorilor” – declarații în acest sens au fost făcute de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Pentru a fi eficientă în investigare trebuie să existe stabilitate în Procuratură. Sau noi vorbim despre al doilea an de interimat al procurorului general, noi vorbim de aproximativ 50 la sută din funcțiile de conducere din procuratură funcții de interimar. Acest fapt nu este foarte benefic activității procurorilor din motiv că procurorii tot trebuie să aibă o siguranță în activitate. Așa este specificul activității procuraturii. Procurorii sunt cei care adoptă soluții, ei trebuie să fie siguri că soluțiile care le adoptă sunt verificate și controlul ierarhic este respectat și acestea sunt niște impedimente în eficiența procuraturii. Eu nu vorbesc despre faptul că procuratura nu activează, procuratura activează, ea în oricare situație va activa, însă nu este suficient de eficientă sau nu este atât de eficientă cât ar dori societatea sau cât ar dori procurorul general să fie. 

Sper că în perioada imediat următoare vom avea un CSP funcțional, astfel încât funcțiile care sunt de conducere să fie suplinite, să fie suplinite funcțiile de procurori care sunt vacante. Totodată, vedem ce se întâmplă și cu procedura de vetting a procurorilor, următoarea etapă cred că într-un termen destul de restrâns constă în trecerea procedurii de vetting a procuraturilor  specializate și a Procuraturii Generale.

Cred că cu cât mai repede trecem de această etapă lucrurile vor merge spre o eficiență mai mare. Sunt de acord în procuratură trebuie de intervenit pe alocuri destul de dur, nu pot nega despre faptul că în procuratură încă se regăsesc persoane rău-intenționate să nu le zic toxice despre care mecanismele reale sau de care dispunem la moment sunt egal cu ani de zile de contestări și proceduri pe rol fără finalitate. Și atunci dacă vorbim de procedurile specializate de unde așteptăm cea mai mare livrare pe cauzele de rezonanță cu aceste procuraturi trebuie de început că aceste persoane să nu se mai regăsească în aceste colective. Despre vetiting în general care include procurorii Procuraturii Generale și procuraturile specializate cred că sistemul procuraturii trebuie să se pregătească cu un val masiv de demisii”, a spus Ion Munteanu. 

Totodată, el a menționat că pentru a combate eficient corupția sunt necesare mecanisme reale de luptă cu acest fenomen.

„Înțeleg că referitor la aceste mecanisme există o anumită rezervă că să nu se abuzeze, dar altfel faptele de mare corupție nu pot fi investigate. Asta înseamnă capacitarea Procuraturii Anticorupție încât să fie axată pe investigarea faptelor de mare corupție cu toate mecanismele care sunt necesare în investigarea eficientă. PA trebuie să existe independent, trebuie să aibă capacitate independentă de a investiga infracțiunile, asta azi nu se întâmplă”, a precizat Ion Munteanu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău