Procurorul general este așteptat astăzi în Parlament pentru a fi audiat în privința așa-numitului dosar „furtul miliardului”

  • 20 August 2021 09:05
Procurorul general este așteptat astăzi în Parlament pentru a fi audiat în privința așa-numitului dosar „furtul miliardului”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este așteptat astăzi în Parlament, unde ar urma să fie audiat raportul privind procesul de recuperare a banilor sustrași din sistemul bancar, în așa-numitul dosar „furtul miliardului”.

Necesitatea acestor audieri este motivată de interesul cetățenilor față de acest subiect precum și de faptul că recuperarea banilor este „o condiționalitate a Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare pentru Rep. Moldova”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Alexandr Stoianoglo a declarat ieri într-o conferință de presă că nu se va prezenta în fața deputaților la ședința plenară de astăzi. Totodată, el a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că ar încerca să-și subordoneze procuratura și să spună în ce direcții ar trebui să meargă anumite anchete.

Declarațiile lui Alexandr Stoianoglo, sunt false și iresponsabile, a comentat, în replică, Maia Sandu, pe o rețea socială, acuzându-l pe acesta că ar face front comun cu penalii. Ea s-a referit la faptul că persoane implicate în cazuri de corupție mare, care reprezintă două grupări criminale, au fugit din țară, iar procurorii n-au făcut nimic pentru a-i opri sau a-i duce acasă ca să fie trași la răspundere.

Din 2019 și până în prezent, mai mulți politicieni și oameni de afaceri implicați în furtul miliardului și în alte dosare de rezonanță au fugit din Rep. Moldova. În particular, este vorba de Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Audierile din Parlament au loc în contextul în care președinta Maia Sandu și noua putere politică de la Chișinău și-a propus modificarea Legii Procuraturii pentru a putea să-l demită pe Alexandr Stoianoglo considerat un obstacol în lupta anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău