Procurorul general, despre coruperea alegătorilor: „Schema de cumpărare a voturilor prin intermediul unei bănci din Rusia a fost elaborată de către serviciile speciale rusești”

  • 28 Octombrie 14:05
Procurorul general, despre coruperea alegătorilor: „Schema de cumpărare a voturilor prin intermediul unei bănci din Rusia a fost elaborată de către serviciile speciale rusești”

Schema de cumpărare a voturilor la recentele alegeri din Rep. Moldova, prin intermediul unei bănci din Federația Rusă, a fost elaborată de către serviciile speciale rusești, a declarat astăzi Procurorul General Ion Munteanu.

Șeful Procuraturii Generale a anunțat că dacă până acum șase luni, coruperea alegătorilor se făcea în numerar, din aprilie curent, schema prin care gruparea Șor finanțează cumpărarea de voturi este realizată prin intermediul unei bănci rusești. Ion Munteanu a spus în cadrul unui briefing că schema respectivă, care este realizată prin aplicația PSB a băncii Promsvyazbank, aflată sub sancțiuni internaționale, ar fi fost elaborată de către serviciile speciale rusești.

„Organizația criminală Șor, la acțiunile de contracarare a activității autorităților, a pus în aplicare un alt mecanism de finanțarea acestor categorii de crime. Astfel, pe întreg teritoriul țării a fost creată o schemă ce asigură deschiderea pentru cetățenii Republicii Moldova, a conturilor bancare peste hotare Republicii Moldova, precum și suport informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking PSB a Băncii comerciale Promsvyazbank din Federația Rusă. Doresc să atrag atenția că schema a fost elaborată în exteriorul țării, și anume de servicii speciale rusești. S-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară”, a declarat Ion Munteanu. 

Un astfel de vot obținut prin mită sau presiune nu reflectă voința liber aleasă a alegătorului și subminează integritatea procesului electoral, a mai declarat procurorul general.

„Un vot viciat prin corupere nu poate fi valabil. Persoana care corupe, care plătește unei persoane cu drept de vot să voteze într-un anumit fel sau să se abțină de la vot, cât și cea care primește banii sau este răsplătită într-un alt mod pentru votul său, poartă răspundere în fața legii.(…)au fost atestate următoarele forme de finanțare de către organizația criminală Șor, a partidelor politice, a concurenților electorali, precum și pentru remunerarea ilicită a activiștilor și exponenților acestei formațiuni criminale implicați în campania electorală. Majoritatea cazurilor, mijloacele financiare fiind folosite în coruperea alegătorilor, colectarea semnăturilor în favoarea unui anumit candidat electoral, organizarea transportării alegătorilor la secțiile de votare, achitarea serviciilor protestatarilor folosiți în organizarea diferitor tipuri de proteste”, a subliniat Ion Munteanu. 

Poliția a efectuat în ultimele două luni mai mult de 800 de percheziții, soldate cu reținerea a mai multor persoane și punerea sub acuzare a 35 de indivizi. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 50 de milioane de lei.

Săptămâna trecută autoritățile au anunțat că în ultimele două luni au fost realizate transferuri din Federația Rusă de circa 39 de milioane de dolari, într-o schemă de corupere a 138 de mii de alegători, orchestrată de Ilan Șor, pentru a influența rezultatul alegerilor din 20 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,52
Nori împrăștiați
Umiditate:61 %
Vint:6,17 m/s
Tue
11
Wed
11
Thu
13
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău