Procurorul general al Ucrainei a fost demis

  • 06 Martie 2020 08:11
Procurorul general al Ucrainei a fost demis

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a votat joi demiterea lui Ruslan Riaboshapka din funcția de procuror general cu 263 de voturi, relatează www.kyivpost.com, potrivit Agerpres.

Potrivit legii, prim-procurorul general adjunct, Vitali Kasko, urmează să preia acum funcția de procuror general interimar.

Demiterea procurorului general survine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce consideră ca fiind o lipsă de progrese în investigații majore.

Riaboshapka a fost de asemenea criticat pentru o reformă a justiției lipsită de transparență și presupusa sabotare a investigațiilor privind revolta proeuropeană, așa-numita Euromaidan (după numele pieței din Kiev unde au avut loc manifestațiile în 2013-2014). El a negat acuzațiile aduse.

Unii dintre cei care au susținut moțiunea sunt suspecți în anchete de corupție.

Există preocupări că Riaboshapka poate fi înlocuit cu un procuror general mai puțin sensibil la societatea civilă și mai loial oligarhilor și unor înalți oficiali corupți, notează sursa citată.

După vot, Riaboshapka a rostit un discurs, dar a refuzat să răspundă la întrebări adresate de parlamentari.

''Nu am devenit slujitorul nimănui'', a spus Riaboshapka în discursul său. "Am fost independent. Un procuror independent nu poate fi obligat să facă ceva. El poate fi doar concediat. Așa că plec. Dar plec ca să mă întorc", a spus el.

Rada Supremă a aprobat de asemenea miercuri demisia premierului Oleksi Honcearuk, prezentată la cererea președintelui Volodimir Zelenski, nemulțumit de rezultatele economice și sociale slabe ale cabinetului, după șase luni cât Honcearuk a activat la conducerea guvernului de la Kiev, potrivit AFP, DPA și Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău