Procurorul general al Ucrainei: „Putin, principalul criminal de război al secolului XXI”

  • 10 Aprilie 2022 17:52
Procurorul general al Ucrainei: „Putin, principalul criminal de război al secolului XXI”

Ucraina a deschis 5.600 de anchete pentru prezumtive crime de război pe teritoriul său de la începutul invaziei ruse, a indicat procurorul general Irina Venediktova, duminică la postul britanic Sky News, transmite AFP.

Calificându-l pe președintele rus Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului al XXI-lea”, procurorul general ucrainean a afirmat că au fost identificate 5.600 de cazuri de presupuse crime de război, precum și 500 de criminali de război ruși.

Ea a citat în special atacul care a vizat vineri gara din Kramatorsk (est), în care au murit 52 de civili, printre care și cinci copii, atribuit unei rachete rusești.

Venediktova i-a mulțumit prim-ministrului britanic Boris Johnson, care a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski și a promis noi arme pentru Ucraina.

„Este, într-adevăr, un mare sprijin pentru noi”, a afirmat Venediktova despre vizita lui Johnson, prima a unui lider din G7 de la debutul invaziei.

Săptâmâna trecută, președintele Zelenski a anunțat că va fi creat un „mecanism special” pentru „a ancheta toate crimele ocupanților țării noastre și a-i urmări în justiție”, precizând că acesta va funcționa pe baza „muncii comune a unor experți naționali și internaționali”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău