Procurorul general al României semnează aderarea României la echipa comună europeană care va investiga infracțiuni de război în Ucraina

  • 13 Octombrie 2022 13:52
Procurorul general al României semnează aderarea României la echipa comună europeană care va investiga infracțiuni de război în Ucraina

Procurorul general Gabriela Scutea a semnat, joi, la sediul Eurojust de la Haga, un amendament prin care România, prin Parchetul General - Secția parchetelor militare, a devenit parte a echipei constituite din mai multe state din Europa de Est, care va investiga infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, echipa comună de anchetă s-a constituit la data de 25 martie 2022 de către Lituania, Polonia și Ucraina, cu sprijinul Eurojust, ulterior devenind părți Letonia, Estonia și Slovacia. De asemenea, la echipa comună de anchetă participă Biroul Procurorului din cadrul Curții Penale Internaționale de la Haga.

Scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigațiilor și a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaționale în Ucraina, prin creșterea cooperării între părți și participanți. Echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internațională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autoritățile competente, format din mai multe state, în scopul desfășurării anchetei penale.

Pe 11 iulie, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunța că s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu invazia rusă din Ucraina și consecințele operațiunilor militare asupra persoanelor cu cetățenie română din țara vecină. 'Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal.

Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției Parchetelor Militare. În fapt, s-au reținut următoarele: la data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.

Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României', informa atunci Parchetul General.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău