Procurorul Curții Penale Internaționale va participa la ancheta europeană asupra crimelor comise în Ucraina

  • 25 Aprilie 2022 19:02
Procurorul Curții Penale Internaționale va participa la ancheta europeană asupra crimelor comise în Ucraina

Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) va participa la ancheta europeană asupra principalelor presupuse crime comise în Ucraina, o premieră, a anunțat luni agenția de cooperare judiciară Eurojust, informează AFP.

Echipa Comună de Anchetă (JIT), pusă în funcțiune în martie de Lituania, Polonia și Ucraina, cu susținerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele și urmăririle în statele vizate, precum și cele care ar putea fi aduse în fața CPI, a precizat agenția într-un comunicat.

"Procurorul CPI, Karim Khan, și procurorii generali ai celor trei țări vizate au semnat astăzi (luni) un acord asupra primei participări a Biroului Procurorului la o Echipă Comună de Anchetă", a anunțat Eurojust.

Acest acord "va permite o coordonare și o cooperare rapide și în timp real cu țările partenere (ale echipei comune de anchetă), în cadrul anchetelor desfășurate de Biroul Procurorului și autoritățile naționale competente", a precizat agenția.

Acest acord le permite părților să trimită "un mesaj clar că vor fi întreprinse toate eforturile pentru a aduna eficient probe asupra principalelor crime internaționale comise în Ucraina și a-i aduce pe responsabili în fața justiției", a afirmat Eurojust.

Biroul Procurorului CPI, înființat în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, a declanșat pe 3 martie o anchetă asupra situației in Ucraina, după ce a primit undă verde de la aproape 40 de state participante la CPI.

Britanicul Karim Khan s-a deplasat mai devreme luna aceasta în orașul Bucea, lângă Kiev, unde cadavrele a sute de civili, potrivit autorităților ucrainene, au fost descoperite după retragerea trupelor ruse. În timpul acestei vizite, Khan a declarat că Ucraina este "o scenă de crimă".

Din 2018, Ucraina este una dintre cele 10 țări non-membre ale UE care dispune de un procuror de legătură la Eurojust.

Comisia Europeană a propus luni să întărească mandatul Eurojust pentru a-i permite să conserve dovezile de crime de război din Ucraina și să le pună la dispoziția CPI.

În afară de Parchetul ucrainean și de CPI, 11 țări membre ale UE - printre care Lituania și Polonia - au declanșat o anchetă asupra unor posibile crime de război în Ucraina, acuzație dezmințită de Moscova.

Numărul actual de crime de război comise împotriva umanității, înregistrate în Ucraina, este mai mare de 6.000, iar alte state membre preconizează să se ralieze echipei comune de anchetă, potrivit Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău