Procurorul Curții Penale Internaționale cere Rusiei să coopereze în ancheta privind Ucraina

  • 28 Mai 2022 11:55
Procurorul Curții Penale Internaționale cere Rusiei să coopereze în ancheta privind Ucraina

Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curții Penale Internaționale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan.

" Invitația există. Ușa mea este deschisă și, de asemenea, voi continua să bat la ușa Federației Ruse", a declarat Karim Khan.

"Dacă există acuzații din partea Federației Ruse, dacă există informații pe care le dețin, dacă își desfășoară propriile investigații sau urmăriri penale sau dacă au informații relevante, vă rugăm să ni le împărtășiți", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Avocatul britanic a insistat, de asemenea, că cei vinovați de crime de război ar putea fi aduși în fața justiției, deși a refuzat să spună dacă președintele Vladimir Putin s-ar putea număra, într-o bună zi, printre suspecți.

Nici Rusia și nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, dar Kievul a acceptat jurisdicția Curții și colaborează cu parchetul în investigarea posibilelor crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul său.

Procurorul CPI a anunțat la patru zile după invazia rusă o anchetă asupra situației din Ucraina, care de atunci a primit undă verde de la zeci de state părți la CPI. Cu toate acestea, Rusia susține că acuzațiile de crime de război sunt false, iar președintele Putin a justificat invazia afirmând că în estul Ucrainei are loc un genocid al populației vorbitoare de limbă rusă."Dacă cineva face astfel de acuzații, atunci cooperează, împărtășește informațiile", a remarcat Karim Khan. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău