Procurorii vor s-o aducă forțat la Chișinău pe președinta „Open Dialog”, ca să mărturisească împotriva ACUM

  • 16 Februarie 2019 08:17
Procurorii vor s-o aducă forțat la Chișinău pe președinta „Open Dialog”, ca să mărturisească împotriva ACUM

Procurorii de la Chișinău ar putea cere aducerea forțată în fața instanței a Ludmilei Kozlowska, președinta Fundației „Open Dialog”. Activista, care este vizată într-o anchetă privind pretinse imixtiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, a fost citată, pe 15 februarie, pentru audieri, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procuratura invocă raportul unei comisii parlamentare speciale, creată sub conducerea deputatului PDM Igor Vremea. Aceasta a cerut la sfârșitul anului trecut, în ajunul alegerilor parlamentare, investigarea liderilor opoziției extraparlamentare pentru „trădare de patrie”.

Kozlowska nu este, însă, cetățean al Republicii Moldova și se află în afara țării.

„Ar fi putut să le transmită sau să ne transmită nouă că la ora indicată nu a putut să se prezinte sau că este în imposibilitate sau că nu reușește și să solicite o altă dată sau o altă oră pentru a se prezenta împreună cu avocatul și atunci se convine o nouă dată. În cazul în care colegii ne spun că nu se află pe teritoriul țărilor unde noi am citat-o, e o situație și o altă situație este când ea a refuzat, de exemplu, să participe”, a declarat pentru IPN adjunctului procurorului-șef al PCCOCS, Vitalie Busuioc.

El spune că, în funcție de răspuns, se va lua o decizie privind evoluția evenimentelor pe cazul dat.

Conform concluziilor „comisiei de anchetă”, constituită anul trecut în Parlament, Fundația „Open Dialog” ar fi fost finanțată implicit din schema de spălare a banilor „Laundromatul rusesc” și ar fi susținut activitatea PAS și Platformei DA în Republica Moldova.

În acest fel, actuala guvernare de la Chișinău încearcă să manipuleze opinia publică, declară liderii celor două partide, Maia Sandu și Andrei Năstase, cât și Ludmila Kozlowska.

„Regimul Plahotniuc a decis să nu se limiteze la nimic și a dat indicație nu doar Parlamentului, dar și Procuraturii să-mi intenteze dosar penal”, a remarcat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău