Procurorii turci au dispus arestarea altor 103 ofițeri, suspectați de legături cu clericul Fethullah Gulen

  • 09 Noiembrie 2018 11:28
Procurorii turci au dispus arestarea altor 103 ofițeri, suspectați de legături cu clericul Fethullah Gulen

Procurorii turci au dispus arestarea unui număr de 103 soldați, suspectați de legături cu clericul musulman stabilit în SUA acuzat că ar fi orchestrat tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia în iulie 2016.

Anunțul a fost făcut vineri de agenția de presă oficială turcă, Anadolu.

Poliția a derulat în mod regulat raiduri împotriva presupușilor susținători ai predicatorului Fethullah Gulen de la data tentativei eșuate de puci din 2016, când 250 de oameni au fost uciși. Gulen neagă acuzațiile de implicare.

În cea mai recentă operațiune, desfășurată în Istanbul și alte 31 de provincii, forțele de ordine au reținut, până în prezent, 74 de persoane, a precizat agenția Anadolu.

Printre cei 103 suspecți, toți ofițeri activi, se numără colonei și locotenenți colonel, s-a precizat, iar autoritățile au menționat că în urma anchetei s-a stabilit că aceștia au comunicat prin intermediul rețelelor de telefonie fixă și a cartelelor mobile preplătite.

Autoritățile susțin că membri ai presupusei rețele Gullen au comunicat prin intermediul acestor cartele preplătite. Aliații occidentali ai Turciei au criticat această represiune, derulată în mare parte în perioadă de stare de urgență, situație declarată la scurt timp după puciul eșuat și rămasă în vigoare până în luina iulie 2018.

Criticii președintelui Erdogan l-au acuzat pe acesta că s-a folosit de puciul eșuat ca pretext pentru a-și înăbuși opoziția. Turcia a reacționat și a anunțat că măsurile erau necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității naționale. 

sursa. rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău