Procurorii suedezi acuză un bărbat că a spionat timp de nouă ani Suedia și SUA în favoarea Rusiei

  • 28 August 2023 19:08
Procurorii suedezi acuză un bărbat că a spionat timp de nouă ani Suedia și SUA în favoarea Rusiei

Procurorii suedezi au pus luni sub acuzare un bărbat acuzat că timp de nouă ani a spionat Suedia și Statele Unite în favoarea Rusiei, relatează Reuters și Associated Press, citate de News.ro.

Poliția l-a arestat pe Sergej Skvortsov – cetățean atât al Suediei, cât și al Rusiei – în noiembrie anul trecut, la periferia orașului Stockholm, împreună cu o a doua persoană – soția sa – care a fost eliberată la scurt timp după aceea, scrie G4Media.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost acuzat că a desfășurat activități ilegale grave dând informații împotriva celor două țări între 2013 și 2022, potrivit actului de acuzare.

Procurorii spun că Skvortsov a acționat în numele Rusiei pentru a aduna informații care ar putea afecta în mod negativ securitatea SUA și a Suediei. Procurorii susțin că Skvortsov s-a folosit de afacerea sa de import-export pentru a obține în mod ilicit tehnologie și a o preda serviciului militar rus de informații GRU. Aceștia au precizat că Skvortsov a cumpărat, în numele Moscovei, obiecte pe care statul și forțele armate rusești nu le puteau achiziționa pe piața liberă din cauza reglementărilor privind exporturile și, de asemenea, din cauza sancțiunilor.

„Skvortsov și compania sa au fost o platformă pentru serviciul rus de informații militare GRU și pentru statul rus pentru achiziții ilicite de tehnologie din Occident”, se arată în rechizitoriu.

Avocatul lui Skvortsov, Ulrika Borg, a declarat pentru Reuters că acesta neagă orice vinovăție.

Skvortsov se află în arest preventiv de la arestare. Soția lui a fost eliberată fără nicio acuzație după ancheta agenției de securitate din Suedia.

Radiodifuzorul suedez SVT a declarat că Skvortsov a trăit în Suedia timp de 25 de ani și a obținut cetățenia suedeză în 2012.

Procesul va începe la 4 septembrie.

În septembrie 2021, un consultant suedez în tehnologie a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de faptul că a vândut Rusiei informații sensibile cu privire la fabricarea camioanelor grele suedeze Scania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău