Procurorii nu se implică în litigii civile, anunță Procuratura Generală

  • 16 Septembrie 2021 11:19
Procurorii nu se implică în litigii civile, anunță Procuratura Generală

În contextul hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza Moldoveanu v. Republica Moldova, prin care statul nostru a fost condamnat pentru arestarea ilegală a unei femei pentru o pretinsă datorie, Procuratura intervine cu unele precizări:

Subiectul incriminării, ca infracțiuni, în special de escrocherie, delapidarea averii străine, cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere (art.190, 191, 196 Cod penal) a constituit o prioritate în agenda Procurorului General chiar de la preluarea mandatului, atunci când la nivelul Procuraturii Generale s-a dispus analizarea situației de fapt la subiect. Generalizarea a evidențiat practica vicioasă și neuniformă la acest compartiment al activității organelor de urmărire penală și a procurorilor.
 
Gravitatea situației culmina cu faptul că, în decursul a zeci de ani, aceste practici au fost susținute și de practica judecătorească vicioasă, în acest sens, mai multe persoane fiind condamnate pentru fapte de neonorare a unor obligațiuni rezultate din contracte sau alte angajamente civile.
 
Prin urmare, încă acum un an (24 august 2020), sub semnătura Procurorului General, în procuraturile teritoriale și specializate a fost expediată sinteza generalizării realizate de Procuratura Generală cu atenționarea procurorilor asupra practicilor negative constatate și orientarea colegilor la modul de interpretare și aplicare a acestor norme legale, inclusiv conformarea activității la raționamentele ce decurg din practica CtEDO și a Curții Constituționale a Republicii Moldova (Decizia CC nr.126 din 15.11.2018), se anunță în comunicat.
 
Concomitent, conducătorii procuraturilor teritoriale și specializate au fost obligați să asigure controlul tuturor dosarelor penale gestionate până în anul 2020, iar începând cu 19 mai 2021, în vederea eficientizării mecanismului de unificare a practicii de urmărire penală și judecare a cauzelor la acest capitol, reieșind din indicația Procuraturii Generale, procuraturile teritoriale și specializate prezintă rapoarte speciale în fiecare caz de pornire a urmăririi penale în baza articolelor menționate supra.
 
Rapoartele speciale sunt dispuse spre examinare Secției unificarea practicii în domeniul urmăririi penale a Procuraturii Generale care monitorizează și generalizează periodic starea de fapt și raportează rezultatele Procurorului General pentru a asigura o practică uniformă și legală.
 
În paralel, a fost instituit un mecanism de monitorizare a acestei categorii de dosare și pe platformă judiciară, raționamentele expuse supra urmând a fi aplicate în oglindă. Deși există unele dificultăți pentru revenirea în termeni proximi în albia legalității, de regulă generate de aspectele birocratice ale procedurilor judiciare, se întreprind măsuri pentru dinamizarea proceselor, finalizarea acestora și repunerea în drepturi a persoanelor ilegal urmărite penal, menționează instituția.
 
Pe această cale, încurajăm persoanele care se consideră victime ale urmăririlor penale abuzive din această categorie, să sesizeze Procuratura Generală pentru a se interveni prin procedee legale și pentru a pune punct încălcărilor de lege.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău