Procurorii investighează mai multe cazuri de corupție, conform ultimului raport de activitate

  • 23 Februarie 2018 17:30
0%
00:00:00
00:00:00

Principala realizare de pe urma implementării noii Legi cu privire la procuratură este obținerea unei mai mari independențe a procurorilor, a declarat Procurorul General în cadrul unei adunări a acuzatorilor de stat. Raportul de activitate al procuraturii pentru 2017 făcut public vineri, 23 februarie, în cadrul întrunirii, face referiri și la creșterea cazurilor de corupție investigate de către procurori.

Independența procurorilor este una dintre principalele realizări înregistrate în 2017 odată cu implementarea noii Legi cu privire la procuratură, a declarat Procurorul General, Eduard Harunjen, în cadrul reuniunii. El a subliniat că acum sunt necesare acțiuni în domeniul profesionalizării și integrității procurorilor.

„Autorii noii legi au optat mult pentru independența procurorilor și independența a devenit pe bune una dintre principalele realizări ale noastre, de la procurorul general, până la procurorii de execuție. Dar independența constituie cu adevărat o valoare doar atunci când merge pas la pas cu alte două calități indispensabile – profesionalismul și integritatea profesională a procurorilor.”

În 2017 au fost inițiate 10 cauze penale pentru fapte de corupție și abuz de putere care vizau 11 procurori, 4 procurori au fost deferiți justiției, iar alții 4 au primit sentințe de condamnare la care se adaugă 12 procurori cercetați în prezent de Procuratura Anticorupție, a mai relatat Eduard Harunjen.

Totodată, s-a majorat numărul cazurilor de corupție aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție, de la peste 800 în 2016, la peste 1200 anul trecut, a menționat adjunctul Procurorului General, Igor Popa. Dintre acestea aproape 200 au fost expediate în judecată.

„În 2017 Procuratura Anticorupție a trimis în instanțele de judecată cauzele penale în privința a doi miniștri, un viceministru, un deputat în Parlament, 17 judecători, 3 procurori, 2 președinți de raion, 4 primari, 5 angajați ministerelor, 8 funcționari ai altor autorități administrative centrale.”

Independența procurorilor și încrederea în organele procuraturii va putea fi evaluată în decursul mai multor ani și nu imediat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

„Să facem o concluzie generală pe cât de independenți au devenit ei, ar fi una relativă. Cert este faptul că am văzut că în ultimul timp au fost mai multe dosare penale în privința persoanelor cu funcție de demnitate publică, începând de la foști prim-miniștri, până la alte persoane. Și acesta este un indicator prin care noi trebuie să apreciem independența lor. În ce măsură în acele dosare concrete și-au exercitat independența, nu s-au dat anumitor influențe, cred că urmează mai mulți ani să evaluăm.”

Legislația cu privire la procuratură a fost modificată în 2016, astfel încât a fost redusă ierarhizarea procurorilor și a fost majorat salariul acestora până la 90 la sută din salariul unui judecător. De asemenea, a fost consolidată importanța Consiliului Superior al Procurorilor, ca organ de auto-administrare și a fost schimbată modalitatea de alegere a Procurorului General, acesta fiind numit nu de Parlament, dar de către președintele țării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,04
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,09 m/s
Sun
-2
Mon
-0
Tue
1
Wed
1
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău