Procurorii din Malaysia au pus sub inculpare două suspecte pentru uciderea lui Kim Jong Nam

  • 01 Martie 2017 08:36
Procurorii din Malaysia au pus sub inculpare două suspecte pentru uciderea lui Kim Jong Nam

Procurorii malaezieni au pus sub inculpare miercuri dimineață două suspecte pentru uciderea fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean, care a fost asasinat în urmă cu două săptămâni pe aeroportul internațional In Kuala Lumpur. Vietnameza Doan Thi Huong și indoneziana Siti Aisyah au fost aduse în fața instanței îmbrăcate în veste antiglonț și riscă pedeapsa capitală dacă sunt găsite vinovate pentru uciderea lui Kim Jong Nam.

Imediat după citirea acuzațiilor, suspecta vietnameză a susținut în fața magistraților că este nevinovată în ceea ce privește asasinarea lui Kim Jong Nam cu neurotoxina VX.

”Înțeleg, dar sunt nevinovată”, a declarat în engleză Doan Thi Huong.

Oficialii sud-coreeni și americani au susținut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenții nord-coreeni finanțați de către Phenian.

Kim Jong Nam era cunoscut drept un critic al regimului impus de familia sa în Coreea de Nord și locuia în exil în regiunea administrativă specială Macao, unde beneficia de protecția autorităților de la Beijing.

Însă, regimul nord-coreean dezminte că este implicat în asasinare și a cerut chiar eliberarea imediată a celor trei suspecți arestați de autoritățile malaeziene, susținând că sunt nevinovați în ceea ce privește moartea lui Kim Jong Nam.

Avocatul suspectei indoneziene le-a cerut magistraților să impună un ordin care să interzică polițiștilor sau unor potențiali martori să facă de declarații care ar putea să pericliteze dreptul clientei sale la un proces corect în Kuala Lumpur.

Anterior, cele două suspecte au susținut în timpul audierilor că au primit până la 90 de dolari pentru a participa la filmarea unei presupuse farse TV și au crezut că-l vor stropi pe față cu ulei de bebeluș pe Kim Jong Nam.

Procurorul General a declarat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la inculparea singrului suspect nord-coreean arestat, Ri Jong Chol.

”Asta va depinde de rezultatele anchetei polițiștilor, care este în desfășurare”, a precizat Mohamed Apandi Ali.

Reprezentanții sud-coreeni susțin că patru persoane căutate pentru asasinare sunt spioni nord-coreeni, iar alți doi suspecți lucrează pentru ministerul de Externe de la Phenian.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău