Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru eroul filmului 'Hotel Rwanda'

  • 18 Iunie 2021 16:37
Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru eroul filmului 'Hotel Rwanda'

Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", judecat de la jumătatea lunii februarie pentru "terorism" la Kigali, într-un proces calificat drept politic de către apărarea și familia acestui opozant al președintelui Paul Kagame, transmite vineri France Presse, citat de AGERPRES.

Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de acest film hollywoodian lansat în 2004, care povestește cum fostul manager al unui hotel din Kigali (Hotel des Mille Collines), un hutu moderat, a salvat peste 1.000 de persoane în timpul genocidului din 1994, când au fost uciși 800.000 de oameni, majoritatea tutsi.

Critic înverșunat al regimului președintelui Paul Kagame, el este vizat de nouă acuzații, inclusiv de terorism, pentru presupusa sa susținere a Frontului de Eliberare Națională (FLN), un grup rebel acuzat de comiterea unor atacuri ucigașe în Rwanda în ultimii ani. El este judecat alături de alți 20 de coinculpați.

Acum în vârstă de 67 de ani, Rusesabagina a participat la fondarea în 2017 a Mișcării Ruandeze pentru Schimbare Democratică (MRCD), a cărei aripă armată este considerat FLN. Dar el a negat întotdeauna implicarea sa în atacurile comise în 2018 și 2019, soldate cu nouă morți.

"Am văzut că fiecare act al lui Rusesabagina a fost de natură criminală, cu intenția de a comite acte de terorism", a declarat unul dintre procurori, Jean Pierre Habarurema, în timpul audierii de joi. "În calitate de lider, susținător și adept al MRCD/FLN, el a încurajat și a permis luptătorilor să comită aceste acte teroriste împotriva Rwandei. Chiar dacă nu a participat în mod activ la aceste atacuri, se consideră că a jucat un rol prin simplul fapt că a fost un susținător al acestor combatanți''.

"El era președintele MRCD/FLN atunci când au atacat și ucis oameni în Nyaruguru în 2019, persoana care a dat ordinele", a declarat un alt procuror, Bonaventure Ruberwa.

- "Prizonier politic" -

În cele patru luni de proces au fost depuse mărturii contradictorii cu privire la responsabilitățile lui Rusesabagina. Unul dintre co-acuzați, fostul purtător de cuvânt al FLN Herman Nsengimana, a declarat că el "nu a dat ordine combatanților FLN". Anterior, un altul, Callixte Nsabimana, afirmase că toate ordinele au venit de la Rusesabagina.

Paul Rusesabagina și avocații săi nu au mai participat la audieri din martie, susținând că i-a fost încălcat dreptul la apărare și că este victima unor rele tratamente.

"Guvernul rwandez nu a prezentat nicio dovadă" a implicării lui în atacurile FLN în timpul acestui proces, care a fost o "farsă de la început până la sfârșit", "un spectacol pus la cale de guvernul rwandez pentru a reduce la tăcere un critic și pentru a răci orice disidență viitoare", a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Fundației Hotel Rwanda, Kitty Kurth, într-un comunicat.

"Tatăl meu, Paul Rusesabagina, este deținut politic. Este vizat de acuzații inventate și în instanță au fost prezentate ZERO dovezi împotriva lui", a declarat fiica sa, Carine Kanimba, pe Twitter. "A fost răpit, torturat și privat de toate drepturile omului. Paul Kagame vrea să îl reducă la tăcere - aceasta nu va funcționa''.

Susținătorii lui Rusesabagina acuză regimul rwandez că l-a răpit.

Paul Rusesabagina trăia în exil din 1996 în Statele Unite și în Belgia, țări a căror cetățenie a obținut-o. El a fost arestat la sfârșitul lunii august în Rwanda, în circumstanțe tulburi, la coborârea dintr-un avion despre care credea că se îndreaptă spre Burundi.

Într-un interviu acordat Al-Jazeera la sfârșitul lunii februarie, ministrul justiției din Rwanda a declarat că guvernul a finanțat operațiunea.

Procesul său a provocat numeroase reacții internaționale: Statele Unite, care i-au acordat lui Paul Rusesabagina Medalia Prezidențială a Libertății în 2005, au cerut un proces echitabil, iar Parlamentul European a cerut eliberarea sa.

Ministrul belgian de externe, Sophie Wilmes, a cerut la sfârșitul lunii aprilie "un proces corect, echitabil și transparent" pentru cetățeanul său, exprimându-și "îngrijorarea că Rusesabagina nu a fost în mod clar în măsură să își pregătească apărarea în mod corespunzător".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău