Procuratura s-a autosesizat ca urmare a declaraților de susținere a războiului din Ucraina a reprezentanților unui partid politic

  • 24 Martie 2022 18:06
Procuratura s-a autosesizat ca urmare a declaraților de susținere a războiului din Ucraina a reprezentanților unui partid politic

Procurorii PCCOCS s-au autosesizat ca urmare a conferinței de presă a reprezentanților unui partid politic din Republica Moldova și a unei organizații neguvernamentale care au declarat că susțin acțiunile militare desfășurate în Ucraina. Potrivit PCCOCS, organizatorii conferinței au operat cu informații tendențioase și inventate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă.

Declarațiile din cadrul conferinței vor fi examinate prin prisma „propagandei războiului” și a „acțiunilor intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”. Procurorii precizează că exercită urmărirea penală în două cauze penale pornite pe respectivele articole din Codul Penal. Sunt vizate mai multe persoane.

„Conform materialelor acumulate, acțiunile infracționale în cauză sunt planificate centralizat și realizate intenționat în vederea creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și pentru generarea unor disensiuni sociale”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Din oficiu au fost inițiate trei procese penale. Concomitent, procurorii examinează și alte 19 denunțuri depuse de cetățeni care reclamă elemente infracționale similare.

Conferința de presa nominalizată a avut loc în Sala pentru conferite de presa a Agenției de presă IPN. La scut timp după încheierea acesteia, IPN a eliminat înregistrările conferinței de pe toate platformele sale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău