Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru R.Moldova a energiei electrice din Ucraina

  • 08 Iunie 2021 11:12
Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru R.Moldova a energiei electrice din Ucraina

Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Potrivit uni comunicat la Procuraturii, verificările au demarat pe 5 mai, după ce a fost anulată ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz. Precizăm că, soluția dispusă ieri de Judecatoria Chisinau, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a Procurorului General de reluare a procesului penal. Actualmente, investigațiile se desfasoară ”in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz”, precizează Procuratura. 

Mențioăm că anticpruptie.md a scris că fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice.

Despre acesta a comunicat pentru Anticoruptie.md expertul Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon. Jurnaliștii au scris că în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier. Experții au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău