Procuratura Generală refuză să pornească urmărirea penală pentru uzurparea puterii de stat

  • 25 Iulie 2019 09:03
Procuratura Generală refuză să pornească urmărirea penală pentru uzurparea puterii de stat

Procuratura Generală susține că nu va porni urmărirea penală în baza denunțului depus acum o lună de șeful de la Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, pentru că nu există fapta infracțiunii de „uzurpare a puterii de stat”.

Reprezentanții procuraturii spun că au analizat toate circumstanțele și probele administrate, și că s-au bazat pe raționamente juridice atunci când au decis să nu pornească urmărirea penală. Andrei Năstase are dreptul de a contesta decizia, se mai spune într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Andrei Năstase a reacționat la decizia Procuraturii într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. El a spus că acest refuz este ”o nouă dovada că uzurparea puterii în stat este o operațiune concertată și coordonată de cei obligați să contribuie la eliberarea și democratizarea Republicii Moldova”.

Potrivit lui Năstase procurorul general interimar Igor Popa a demonstrat că nu se află în slujba poporului, „ci în serviciul oligarhiei și al bandiților”. Ministrul de Interne l-a avertizat pe procurorul general interimar că la nivelul coaliției de guvernare vor fi luate măsuri ferme în sensul acestei hotărâri emise de procurori.

Amintim că în luna iunie, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratura Generală prin care solicita tragerea la răspundere a magistraților Curții Constituționale și ridicarea imunității fostului lider PDM, învinuindu-i de uzurpare a puterii de stat. Denunțul a fost depus la procuratură după ce Curtea Constituțională a emis mai multe decizii care au creat o criză instituțională, iar fosta guvernare a refuzat timp de mai multe zile să renunțe la conducere.

Ulterior Andrei Năstase a mai dispus demararea unei anchete interne la Procuratura Generală, în care să fie vizați fostul procuror general Eduard Harunjen și fostul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, pentru faptul că ar fi ascuns că fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în Elveția. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău