Procuratura Găgăuziei a pornit o cauză contravențională pe numele noului bașcan. Evghenia Guțul riscă să fie suspendată din funcție pentru o perioadă de până la un an

  • 05 Septembrie 2023 14:56
Procuratura Găgăuziei a pornit o cauză contravențională pe numele noului bașcan. Evghenia Guțul riscă să fie suspendată din funcție pentru o perioadă de până la un an

Executivul de la Comrat nu a reușit nici astăzi, 5 septembrie, să voteze componența Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia. Amânarea chestiunii a fost solicitată de bașcanul Evghenia Guțul, fiind a cincea tentativă eșuată în acest sens, transmite IPN.

Evghenia Guțul și-a argumentat solicitarea prin faptul că mai mulți membri propuși nu sunt prezenți, iar alții nu au trecut proba de cunoaștere a limbii găgăuze.

În același timp Procuratura Găgăuziei a pornit o cauză contravențională pe numele guvernatorului autonomiei, acuzat de excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, primită de la activiștii civici cunoscuți din regiune Ivan Burgudji și Leonid Dobrov. Activiștii cer ca Evghenia Guțul să fie trasă la răspundere pentru "depășirea atribuțiilor de serviciu" și "depășirea competențelor oficiale" în conformitate cu prevederile Codului penal. În plângerea lor, ei menționează, între altele, că Guțul a încălcat grav legislația autonomiei prin delegarea dreptului de a prezenta componența comitetului executiv oligarhului fugar Ilan Șor. Acesta a făcut prezentarea online, prin transmisiune video live în centrul Comratului, în timp ce legea îl obligă pe bașcan să prezinte personal structura și componența comitetului executiv în fața deputaților Adunării populare. Astfel, dacă va fi găsită vinovată, Evghenia Guțul, riscă să fie suspendată din funcție pentru o perioadă de până la un an.  

În acest sens, șeful interimar al Procuraturii din Găgăuzia, Nicolae Levandovschi, a expediat un demers în adresa Adunării Populare a Găgăuziei, prin care a solicitat delegarea unei persoane care va reprezenta interesele APG în instanță, în cadrul procesului pornit pe numele lui Guțul, scrie deschide.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău