Procuratura face precizări cu privire la cei 28 de vameși REȚINUȚI la Palanca și Tudora

  • 01 Octombrie 2016 00:43
Procuratura face precizări cu privire la cei 28 de vameși REȚINUȚI la Palanca și Tudora

Mai mulți angajați ai punctelor vamale Tudora și Palanca au fost reținuți într-un dosar de corupție.

Douăzeci și opt de angajați ai punctelor vamale Tudora și Palanca au fost reținuți, astăzi, de procurorii anticorupție și ofițerii CNA, fiind bănuiți de corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, șefi de ture, șefi de post, dar și șeful și adjunctul Biroului Vamal Bender. Toți au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore și plasați în izolator.

Reținerile au avut loc urmare unor percheziții de amploare la punctele vamale Tudora și Palanca, dar și la domiciliile bănuiților. Grupurile de urmărire penală au descins, în această dimineață, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor banesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piața din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale și neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.

Astfel, s-a constatat că șeful de tură și inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitarii atribuțiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat, au acceptat și au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrîndu-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat, efectuat recent de către inspectorii Direcției Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al șefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut și la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activități infracționale similare, acestea avînd un caracter continuu. Urmare măsurilor speciale de investigație, acțiunilor de urmărire penală și audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmiși șefilor de tură, care, la rîndul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la șeful Biroului vamal Bender.

Menționăm că, pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală în baza prevederilor art.324, alin.(2), lit.c) Cod penal – corupere pasivă. Dacă vor fi găsiite vinovate, persoanele reținute riscă pînă la 10 ani de închisoare.

Cauza penală este instrumentată de Procuratura anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău